ZA "JUTU" ČLANARINE PREČE OD TURISTA: Neće biti lako zavesti red među turističke agencije

Autor:

Vesti

02.07.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako bi stala na put prevarama putnika s obzirom na to da su u poslednjih mesec dana čak tri turističke agencije stavile katanac na vrata, država razmatra izmene Zakona o turizmu, kojima bi bili pooštreni kriterijumi za turoparetere.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Juta, nacionalna Asocijacija turističkih agencija Srbije

Od agencija će biti traženo povećanje osnivačkog depozita (pominju se sume od 100.000 do 200.000 evra), ali i bankarska garancija za svaki sklopljeni ugovor, dok će obavezna polisa osiguranja biti povećana sa 300.000 na 500.000 evra.

I dok velike, najozbiljnije agencije zdušno podržavaju ove novine, mnoge manje agencije strepe da ne bi mogle da ispune ove uslove.

Prema saznanjima Srpskog telegrafa, ideju o pooštravanju kriterijuma nisu dočekali blagonaklono ni u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (Juta), mada bi se od njih očekivalo upravo suprotno s obzirom na to da je i na njih kao krovno udruženje bačena ljaga time što je jedan njihov član (S. A. B.) prevario putnike, a ni to što su bili deo "Jute" neće pomoći da svi budu obeštećeni.

SABRAO DVA I DVA

Vlasnik jedne velike turističke agencije objasnio je za naš list pozadinu protivljenja "Jute" predlogu države.

- Meni je, iskreno, bilo čudno kada sam čuo da "Juta" nije za pooštravanje kriterijuma jer ko bi imao bilo šta protiv toga da putnici unapred znaju da će biti u potpunosti isplaćeni ako ne bude sve kako bi trebalo. Ipak, onda sam sabrao dva i dva.

Suština je u tome da bi stroža pravila bukvalno počistila sa tržišta većinu malih agencija, koje neće ili ne mogu da obezbede sve garancije.

Seničić: Najjeftinija članarina iznosi 13.000 dinara godišnje, a najskuplja 54.000, zavisno od broja zaposlenih

A "Juta" se izdržava od članarina koje plaća nekoliko stotina agencija članica. Jednostavno, sopstveni interes im je preči da putnika bez obzira na to što bi veći depoziti i osiguranje obezbedili da žrtve prevare dobiju punu naknadu - kaže naš sagovornik.

Odgovarajući na ovakve tvrdnje, Aleksandar Seničić, direktor "Jute", kaže da oni nisu prisustvovali sastanku u Ministarstvu trgovine i turizma, te da će svoj zvanični stav dostaviti do utorka.

- Mi nismo apriori protiv, već samo smatramo da treba biti pažljiv. Nije sporno da ima veliki broj agencija i da veliki broj ne zadovoljava uslove koje treba da ima turoperater, ali ima i veliki broj manjih agencija koje odgovorno rade 30-40 godina i nikada nisu napravile grešku. Nije pošteno da ih sada uslovljavamo nekim neracionalnim uslovima - ističe Seničić.

RepublikaFoto: pixabay.com

NIJE OBAVEZNO

On napominje da je potrebno napraviti gradaciju:

- Treba pooštriti uslove, ali ne treba preterivati, različiti uslovi treba da važe za male, srednje i velike agencije, spram prometa, rizika... Takođe, problem je što su osiguravajuće kuće nevoljno pristale i na iznos od 300.000 evra, a ministarstvo traži da se poveća na 500.000. Treće, bankarske garancije za svaki pojedinačan ugovor su nemoguće.

Seničić napominje i da članstvo u "Juti" nije obavezno.

- Najjeftinija članarina iznosi 13.000 dinara godišnje, a najskuplja 54.000, zavisno od broja zaposlenih. To je minimalan budžet koji ne pokriva troškove poslovanja, ali imamo i neke komercijalne aktivnosti. "Juta" može da postoji i ne mora, ali smo se mi pobrinuli za putnike agencije S. A. B., koji bi, u protivnom, ostali na ulici - zaključuje Seničić i dodaje da članstvo u "Juti" nije obavezno.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading