RUSI NAM POSLALI POTOP: Nameštali vreme za SP, pa izazvali nevreme na Balkanu

Autor: Jelena Jokanović- Ana Vušović Marković

Vesti

29.06.2018

18:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Leto je kalendarski počelo još pre 10 dana, ali napolju kao da je kasna jesen. Kiša i nevreme usred juna na Balkanu, a u Moskvi sunčano. To je bilo dovoljno da mnogi pomisle da je Rusija tu umešala prste zbog Svetskog prvenstva u fudbalu i da je vreme zbog toga poblesavilo.

RepublikaFoto: Printscreen/Twitter/@jjmedic89

Društvenim mrežama krenule su teorije zavere da je rusko upravljanje vremenom, razbijanje oblaka i nameštanja sunčanih dana za Mundijal tople junske dane na Balkanu okrenulo u kišne i gotovo apokaliptične.

Ipak, i pojedini stručnjaci se slažu da u tome ima istine.

MANIPULIŠU 70 GODINA

Srpski filozof Velimir Abramović, najbolji poznavalac dela Nikole Tesle i jedan od vodećih teoretičara HAARP, kaže da se vremenom manipuliše više od 70 godina i da je ovo normalna nuspojava toga.

- HAARP projekat je započeo još Tesla 1899. godine, kada je u laboratoriji izazvao kišu, i tu je počela kontrola klime. Amerikanci i Rusi su, prirodno, otišli najdalje u razvijanju te tehnologije, s tim da su Amerikanci od toga očekivano napravili oružje. Sasvim je normalno da ako negde izazovete preteranu sušu, na drugoj strani imate potop, jer vi rasterujete vlagu i automatski povećavate vlažnost negde drugde, sad što smo stradali baš mi i Grčka, negde je moralo da se ispolji - kaže Abramović.

Nije tajna da su manipulisali kako bi vreme na SP bilo lepo, ali je to delovanje lokalnog karaktera

Đorđe Đurić, meteorolog

S druge strane, meteorolog Đorđe Đurić je skeptičan po tom pitanju.

- Naravno da se može uticati na vremenske prilike, modifikacija vremena se uči još na fakultetu, ali je besmislica da je Rusija poslala nevreme Srbiji. To funkcioniše slično kao kad se deluje na grad ili na maglu, što smo i mi radili za vreme Olimpijade u Sarajevu, ali i danas na aerodromima.

Nije tajna da su manipulisali kako bi vreme na SP bilo lepo, to se radilo i na OI u Pekingu, ali je to delovanje lokalnog karaktera. Ne možete da pucate u nebo iznad Niša i promenite vreme u Leskovcu - kaže Đurić.

Navijači, ali i gledaoci širom sveta, primetili su da se tokom svake utakmice u Rusiji prolepša vreme, pa je prosto neverovatno da krajem juna u turističkim mekama Evrope, kakva je Grčka, bude potop, a u hladnijim ruskim gradovima pravo leto.

BILI ISPRED AMERA

Potpukovnik Ratnog vazduhoplovstva Rusije i stručnjak centra za vremensku prognozu Fobos Evgenije Tiškovec za medije je pre nekoliko meseci objasnio kako su Rusi sve do trenutka raspada SSSR bili za dve glave ispred Amerikanaca u sistemu modifikacije vremena.

- Bili smo prvi na planeti. Nažalost, kada su došle devedesete i kad je nastupio haos, Amerikanci su to iskoristili i dobili pristup našim otkrićima. Upravo su devedesetih godina oni napravili proboj na osnovu naših tehnologija i otišli dalje - rekao je ruski stručnjak.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading