MATURA ILI SILIKONSKA DOLINA?! Mlade devojke masovno ugrađuju silikone, a RODITELJI AMINUJU!

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

13.05.2018

06:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na stotine učenice srednjih škola u Srbiji svake godine pred matursko veče posećuju plastičnog hirurga i stavljaju silikonske grudi, pumpaju usne, sređuju nos, obrve i obraze i rade liposukciju, kažu vlasnici privatnih klinika za estetsku hirurgiju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ove godine taj trend je masovniji nego ikad, a tek punoletne devojčice dolaze u ordinaciju u pratnji roditelja, koji su spremni da ispune sve želje svojih ćerki i da za njihovo ulepšavanje izdvoje od 250 do 3.500 evra. 

Od grudi do obrva

Svake godine u ovo doba, pred veliku maturu, tinejdžerke masovno dolaze na neku estetsku intervenciju.

- Poslednjih meseci zaista imamo dosta mladih pacijentkinja koje dolaze sa svojim roditeljima da poprave nedostatke na telu, želeći savršen izgled, uglavnom po ugledu na poznate ličnosti. Ono što

smo posebno primetili jeste da su to uglavnom tek punoletne devojke koje završavaju srednju školu i koje žele da sve bude tip-top za veliku maturu. Prema statistici naše klinike, najčešće intervencije maturantkinja su korigovanje nosa, povećavanje obe usne, u sve češćim slučajevima i grudi, iako su te devojčice veoma mlade za takav zahvat. Tu je i poneka liposukcija, ali ubedljivo najzastupljenije tehnike poslednjih meseci su "mršaviji" obrazi. Iz njih se vade masni jastučići, pa lice deluje uže i bolje za šminkanje. U modi je i podizanje obrva specijalnim tehnikama kako bi pogled bio opasniji, samim tim i seksepilniji - kaže dr Ana Miholjčić za Informer.

Da su estetske operacije kod učenica redovna pojava pred maturski bal potvrđuje i plastični hirurg dr Dimitrije Panfilov. On smatra da rana mladost jeste dobro vreme za popravljanje nedostataka, ali da se te devojčice za ovakve zahvate uglavnom odlučuju da bi umanjile nedostatak samopouzdanja.

- Žena koja ugradi silikone zrači seksepilom, mnogo je sigurnija i zadovoljnija, naročito kada je neko mlad i kada tek treba da se zaljubljuje, osniva porodicu, lepo se oblači. Isto je i sa maturantkinjama, kojih ima i na našoj klinici u Novom Sadu. Možda se nekome ne sviđa što tako mlade devojke idu pod nož, ali to je definitivno trend svakog proleća. Bliže im se maturske večeri, a samim tim i potreba da te noći budu savršene i odišu samopouzdanjem. Što se tiče zahteva, najviše im radimo povećavanje usana, grudi i korigovanje ušiju i nosa. Dolaze masovno, može se reći da stotine tinejdžerki svake godine obave poneki zahvat - kaže dr Panfilov.

Da ne preteruju

Prema njegovim rečima, kada su u pitanje estetske intervencije, najbitnije je da se ne pretera i da sve bude u skladu sa godinama i izgledom tih devojčica.

- Zato uvek savetujemo tim mladim damama da dođu sa roditeljima, pa da se svi zajedno dogovorimo. Pacijentkinja kaže svoje želje, mi naše mišljenje. Stručni tim, zajedno sa lekarima i psiholozima, donese odluku i zaista uvek dođemo do najboljih rezultata. Jer prevelike grudi, za po tri ili četiri broja veće, ili prenapumpane usne, potpuno su neumesne. Zato su umerenost i stručnost odlika našeg kvaliteta - naglašava dr Panfilov.

Janković: Za sve su krivi roditelji

Psiholog Aleksandra Janković ističe da plastične operacije kod devojčica nažalost nisu trend samo u Srbiji, već da je to pomodarstvo na svetskom nivou. Ona smatra da ovde ključnu ulogu imaju roditelji, prvenstveno majke, i da je neshvatljivo da svoje ćerke podržavaju za ovakav potez.

- Mladost je najlepši deo života i nema potrebe da se kvari silikonima. Devojka sa 18 godina je još u razvoju, tek treba da postane žena i nema potrebe da dodaje nešto sebi samo zato što će tako biti visoko rangirana u društvu ili će biti popularna među muškim delom. Plastična hirurgija je postala "mast hev" u Srbiji i zaista me ne čudi što maturantkinje hrle u ordinacije, jer im se to plasira. Zato roditelji moraju da se zapitaju o prednostima i manama intervencija i da razmisle kako će te veće usne, grudi ili podignute obrve izgledati na njihovoj deci za deset ili 20 godina - poručuje Jankovićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading