NA RAVNU GORU U TRI KOLONE: SPO, POKS i Velja obeležili dan početka "Trećeg srpskog ustanka"

Autor: Tanjug

Vesti

12.05.2018

15:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skup na Ravnoj Gori, u organizaciji Srpskog pokreta obnove (SPO), održan je danas po 28. put, povodom obeležavanja dolaska pukovnika Dragoljuba Draže Mihailovića, "prvog gerilca porobljene Evrope", u taj deo Srbije 1941. godine.

RepublikaFoto: youtube.com/The Darco
General Draža Mihajlović

Ravna gora se smatra rodnim mestom četničkog pokreta i 13. maj se tamo obeležava kao početak "Trećeg srpskog ustanka" protiv okupatora.

Vence na spomenik generala Dragoljuba Mihailovića položio je Aleksandar Čotrić, zamenik predsednika SPO i narodni poslanik.

On je podsetio da je pukovnik Mihailović odbio da prizna kapitulaciju Kraljeviine Jugoslavije i njene vojske i pokrenuo oružani otpor fašizmu i nacizmu, "prvi otpor tom zlu u tada porobljenoj Evropi".

Čotrić je podsetio da se ove godine proslavlja vek ceo od pobede saveznika u Velikom ratu, i poručio:

- Pokoljenja đela sude, što je čije daju svima. Srbija će se uspraviti i biti opet pobednička, kada prizna i okaje svoje grehe prema Aleksandru Karađorđeviću, Dragoljubu Mihailoviću i svojoj istoriji - naveo je on.


Zamenik predsednika Ravnogorskog pokreta Milan Barišić rekao je da je ove godine dogovoreno održavanje Svesrpskog sabora koji će počinjati 8. maja na Markovdan dizanjem zastave, i dodao da se od iduće godine očekuje mnogo više posetilaca na Ravnoj gori.

On je podsetio da je general Draža Mihajlovića pre par godina rehabilitovan i da je osuđujuća presuda proglašena ništavnom.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da su "sve promene počele sa Ravne Gore".

- Tada smo počeli da pravimo spomenik pa kasnije crkvu, puteve, struju vodu itd. Ravna Gora je srpsko svetilište i to ne treba nikada da se zaboravi - rekao je on i dodao da danas u demokratskoj Srbiji narod još uvek tamo dolazi.

Predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) Žika Gojković izjavio je da je Srbija "konačno jedinstvena u iskazivanju poštovanja prema pravim patriotama" i dodao da se trend ispravljanja istorijskih nepravdi, rehabilitacije i reafirmacije Draže Mihailovića i Ravnogorskog pokreta ne može se zaustaviti.

Vojislav Mihailović, član Predsedništva POKS, i unuk Draže Mihailovića izjavio je da su prošle 72 godine od ubistva njegovog dede, ali da Srbija "više nego ikada poštuje njegovo delo i njegovu žrtvu".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading