OD PROTESTA DO ROŠTILJANJA! Evo kako SRBI proslavljaju Dan (ne)rada

Autor:

Vesti

01.05.2018

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodni praznik rada, Prvi maj, obeležava se danas širom Srbije tradicionalnim urancima i okupljanjima u prirodi, a Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" će, kao i do sada održati protest u centru grada, ovaj put pod parolom "Da plate ustanu, a mladi ostanu".

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Na Košutnjaku sve spremno za proslavu praznika

I dok će sindikati podsetiti na sustinu praznika koji se obeležava se u znak sećanja na 1.maj 1886. kada je nekoliko hiljada radnika u Čikagu štrajkovalo i tražeći bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme, većina građana Srbije ovaj praznik proslavlja u potpuno drugom duhu - porodičnom okupljanju, spoprtskim aktivnostima, izletima... 

Inače, za prvi maj meteorolozi najavaljuju temperature iznad proseka za ovo doba godine koje će dostizati čak 30. podeok, pa se očekuje da će veliki broj građana međunarodni praznik rada proslaviti u prirodi i na popularnim izletišta kao što su beogradski Ada Ciganlija i Košutnjak.

Da bi se sprečilo eventualno izbijanje požara usled visokih temperatura i paljenja vatre, sekretar za vanredne situacije Grada Beograda Drako Glavaš apelovao je na građane da ne krše zabranu loženja vatre na otvorenom i da pale roštilj samo na posebno obeleženim mestima. 

Paljenje vatre na teritoriji grada Beograda dozvoljeno je na označenim mestima na Adi Ciganliji, u Bojčinskoj i Zvezdarskoj šumi i na Košutnjaku


Glavaš je pozvao građane da se odgovorno ponašaju prema prirodnoj sredini i da nakon izleta prikupe otpatke i ostave ih kraj najbližeg kontejnera ili kante za smeće kako bi ekipe komunalnih službi blagovremeno uklonile smeće.

- Sve gradske komunalne službe će tokom praznika raditi pojačano kako bi u što boljem svetlu prikazali naš grad tokom prvomajskih praznika - kazao je Glavaš.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ


I Ministarstvo poljoprivrede uputilo je apel građanima širom Srbije da ne pale vatru na mestima koja nisu za to predviđena i obezbeđena, niti da nekontrolisano pale vatru pri izvođenju poljoprivrednih i drugih radova u blizini šume.

- Takođe, apelujemo na građane da ukoliko uoče požar, odmah obaveste MUP - Sektor za vanredne situacije, odnosno najbližu šumsku upravu - ističe se u saopštenju.

Ministarstvo napominje da Zakon o šumama zabranjuje paljenje vatre u šumi i na zemljištu u neposrednoj blizini šume, na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume, izuzev na mestu koje je samo za tu namenu određeno, uređeno i vidno obeleženo. 

PRVOMAJSKI URANAK ŠIROM SRBIJE
Tradicionalni ''Novosadski uranak'' i ove godine biće organizovan u Limanskom parku, gde će osim uobičajene proslave u roštilj izletnici moći da slušaju nastup pet lokalnih muzičkih sastava. Prvomajski piknik biće organizovan i u Futoškom parku.
Meštani Niša i okoline Praznik rada tradicionalno slave na Kameničkom visu, jednom od najposećenijih izletišta kraj Niša. Kako je najavljeno za izletnike će obezbeđen besplatan autobuski prevoz do Kameničkog visa koji će od 6 do 18 sati polaziti na svaka dva sata iz centra Niša.
Subotičani će imati priliku da umesto roštiljanjem sutrašnji praznik obeleže "Prvomajskom šetnjom zdravlja'' koja će startovati u 8.45 u organizaciji Planinarskog sportskog kluba ''Spartak''.

U tradiciji našeg naroda je da se svakog Prvog maja ustane rano i sa porodicom ili društvom zaputi do obližnjeg izletišta, kako bi se raspalio roštilj i u pravoj atmosferi proslavio Praznik rada. 

Evo šta je potrebno za jedan prosečan prvomajski provod:

Roštilj

Cene roštilja kreću se od 2.000 dinara od 5.000, pa naviše. Mašice za okretanje mesa mogu sa nabaviti već za 300 dinara.

Ćumur

Vreća ćumura, košta oko 300 dinara, a drvca i suve grančice za potpalu naći ćete već u okolini. Takođe, nemojte da zaboravite da ponesete starih novina i šibice.

Meso

Ukoliko niste unapred organizovali da se okrene neko "pragnje", onda je najbolji izbor roštiljsko meso. Računajte da na meso date oko 6.000 dinara

Salate

Sada je sezona mladog crnog i belog luka (tridesetak dinara za vezicu), sremuša, zelenih salata svih vrsta, rukole, rotkvica, a ko želi može da nabavi i nešto skuplji paradajz.

Piće

Roštilj je nezamisliv bez rakije, piva i eventualno vina. Gajba piva je oko 1.500 dinara. Litar dobre domaće rakije da se nabaviti od 7000 do dve-tri hiljade dinara za druga žestoka pića, dok se cene vina kreću od dvestotinjak dinara za stona iz tetrapaka, pa naviše.

Ostalo

Obavezno nabavite plastične činije, tanjire, escajg i čaše. Takođe, ne zaboravite da sa sobom ponesete suncokretovo ulje, sirće za salatu, so i, hleba. Sa sobom obavezno ponesite i sredstvo protiv ujeda insekata, sa naznakom da bi trebalo da štiti od krpelja.

 

 

 

 

 

 


 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading