Šta garantuje garantni fond?

Autor: Sponzorisani tekst

Vesti

27.04.2018

09:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Štetu iz saobraćajnih nezgoda nadoknađuju društva za osiguranje koja su osigurala vozilo kojim je šteta pričinjena. Ako to vozilo nema polisu, a ima i takvih situacija, onda je tu garantni fond pri Udruženju osiguravača Srbije. Fond isplaćuje štete nastale upotrebom nepoznatog ili neosiguranog vozila, vazduhoplova, čamca ili drugog prevoznog sredstva kao i vozila koje je bilo osigurano kod osiguravajućeg društva nad kojim je pokrenut stečajni postupak.

RepublikaFoto: Promo foto

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Duško Jovanović kaže za Srpski Telegraf da garantni fond isplaćuje naknadu štete u istom obimu i pod istim uslovima kao da je vozilo bilo osigurano.

- Zato i kažemo da je garantni fond pri UOS garant da će šteta biti nadoknađena svima koji na to imaju pravo, do iznosa kojim je Zakonom ograničena obaveza osiguravajućih društava. Sve odštetne zahteve garantni fond rešava efikasno, u zakonskom roku i uglavnom van sudskog spora. U redovnom postupku isplaćujemo skoro 90% odštetnih zahteva, a ostatak u sudskom.

U kojim situacijama se od GF  može tražiti i dobiti obeštećenje?

Foto: Promo foto

Ako je štetu prouzrokovalo neosigurano vozilo, fond isplaćuje materijalnu i nematerijalnu štetu. Ali, ako je za nezgodu odgovorno nepoznato vozilo, onda se isplaćuje samo šteta na licima. To su nezgode u kojima vozilo udari pešaka, biciklistu ili u drugo vozilo i povredi vozača ili putnike i pobegne sa lica mesta. Sa druge strane, fond ne isplaćuje štete na vozilima koje neko napravi i pobegne, pa ni vi ni MUP ne znate ko je štetnik. I na kraju, fond isplaćuje i štete koje su napravila prevozna sredstva sa polisom osiguranja društva nad kojim je pokrenut stečajni postupak. Za isplatu tih šteta, nastalih pred 10 ili 15 godina, Udruženje izdvaja značajna sredstva.

Jovanović objašnjava i da su pešaci uglavnom potpuno zaštićeni u saobraćaju, čak i u situacijama u kojima su donekle sami krivi za nezgodu. Tada im se zaračunava određeni doprinos tj. umanji se naknada štete, ali ipak budu obeštećeni.

- Ali, ako je do nezgode došlo isključivom krivicom pešaka, a vozač motornog vozila nije mogao da spreči nezgodu, tada pešak gubi pravo na naknadu štete. Takođe, ukoliko je za nezgodu odgovorno prevozno sredstvo koje po zakonu ne mora da bude osigurano, na primer bicikl ili zaprežna kola, pešak ostaje bez obeštećenja, kaže generalni sekretar UOS.

Slična je situacija i ako vas povredi vojno vozilo. Tada pešak ima pravo na naknadu štete, ali ne od osiguravača niti od garantnog fonda, već po posebnoj proceduri. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading