OVO SU PET NAJBOLJIH NAČINA DA SE ZAŠTITITE OD KOMARACA! Beograđani, dok ne dobijete bitku sa ovom napasti EVO ŠTA TREBA DA RADITE!

Autor:

Vesti

10.07.2024

14:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ipak, pored svakodnevnog zaprašivanja i suzbijanja građani se i dalje žale na veliku prisutnost komaraca.

OVO SU PET NAJBOLJIH NAČINA DA SE ZAŠTITITE OD KOMARACA! Beograđani, dok ne dobijete bitku sa ovom napasti EVO ŠTA TREBA DA RADITE!

Foto: pixabay.com

Ekipe Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“ Beograd svako jutro sprovode akciju suzbijanja odraslih jedinki komaraca na teritoriji grada Beograda uređajima sa zemlje.

Suzbijanje komaraca u Beogradu se vrši na više načina: sa zemlje, iz vazduha i sa reka.

Preparati koje ekipe JKP „Gradska čistoća“ Beograd koriste za tretman suzbijanja komaraca registrovani su od Ministarstva za zaštitu životne sredine i upisani u Privremenu listu biocidnih proizvoda, pa građani nemaju razloga za strah.

JKP „Gradska čistoća“ Beograd apeluje na sugrađane da obezbede fizičku barijeru od komaraca na svojim prozorima, isprazne eventualna skladišta vode po dvorištima, kao što su podmetači za saksije, gume, stara burad, kao i da koriste repelente i propisane preparate za septičke jame ukoliko ih poseduju, te da ekipama „Gradske čistoće“ omoguće nesmetan rad, jer će ove godine to biti izuzetno važno, imajući u vidu veoma nepovoljne vremenske uslove.

Ipak, pored svakodnevnog zaprašivanja i suzbijanja građani se i dalje žale na veliku prisutnost komaraca. Dok komarci potpuno ne nestanu sa teritorije Beograda, donosimo vam pet najboljih načina da se zaštitite od ovih insekata:

1. Upotreba sredstava protiv komaraca: Koristite sredstva protiv komaraca koja sadrže DEET, icaridin ili neki drugi aktivni sastojak koji odbija komarce. Nanesite ih na kožu prema uputstvima proizvođača.

2. Nošenje zaštitne odeće: Ako boravite na mestima gde ima puno komaraca, pokrijte što više kože odećom, naročito uveče kada su komarci najaktivniji. Dugački rukavi i pantalone mogu pomoći.

3. Mreže protiv komaraca: Koristite mreže za prozore i vrata kako biste sprečili ulazak komaraca u dom. Ovo je posebno važno tokom večeri i noći.

4. Izbegavanje stajaćih voda: Komarci se najčešće razmnožavaju u stajaćim vodama, kao što su bara, močvare ili ustajale vode. Pokušajte da izbegavate takva područja ili ih minimalno posećujte.

5. Korišćenje elektronskih repelenata: Postoje elektronski uređaji koji emituju zvukove ili svetlost koji odbijaju komarce. Ovi uređaji mogu biti korisni za zaštitu od komaraca u zatvorenim prostorijama.

BONUA VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading