CRKVU SVETE TROJICE ALBANCI RUŠILI NEKOLIKO PUTA: Zbrisali je skroz na današnji dan - Svedok tragičnih vremena

Autor:

Vesti

25.06.2024

02:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Originalnu crkvu je podigao pukovnik srpske vojske Milan Pribićević sa suprugom Ružom 1926. godine.

CRKVU SVETE TROJICE ALBANCI RUŠILI NEKOLIKO PUTA: Zbrisali je skroz na današnji dan - Svedok tragičnih vremena

Foto: Wikipedia

U selu Velika Reka, na Kosovu i Metohiji, postojala je crkva svete Trojice koja je počela da se obnavlja 1995. godine na temeljima stare crkve. Originalnu crkvu je podigao pukovnik srpske vojske Milan Pribićević sa suprugom Ružom 1926. godine, a nova crkva je imala površinu od 360 kvadratnih metara.

Međutim, tokom događaja posle 1999. godine, crkva svete Trojice je bila meta višestrukih napada. Prvi put je minirana 20. juna 1999. godine, a potom je zapaljena. Nakon toga, Albanci su korišćenjem bagera, buldožera i kamiona, u potpunosti uklonili ruševinu crkve iz centra sela, sa početkom 25. juna.

Na mestu gde je nekada stajala crkva, Albanci su izgradili školu i džamiju, dok je deo crkvene porte ograničen bodljikavom žicom. Takođe, sva stogodišnja hrastova stabla koja su rasla u blizini crkve su posečena i odneta.

Ova crkva je samo jedna od dvanaest uništenih crkava na Kosovu i Metohiji nakon 1999. godine, od ukupno 155 srpskih verskih objekata koji su stradali do 2014. godine. Uništavanje verskih i kulturnih spomenika nakon ovog perioda predstavlja tešku tačku u istoriji ovog regiona, podstičući raspravu o kulturnom nasleđu, verskoj toleranciji i pravdi za zajednice koje su izgubile svoje svetinje.

Velika Reka je selo koje se nalazi na Kosovu i Metohiji, blizu centra opštine Vučitrn. Pre 1999. godine, Velika Reka je bila naselje u kome je većinski živela srpska zajednica, kao i izbeglice iz Hrvatske. Nakon događaja koji su usledili posle 1999. godine, demografska slika i karakter sela su se značajno promenili.

Danas, Velika Reka je naselje u kome žive pretežno albanski stanovnici. Selo se nalazi okruženo poljoprivrednim zemljištima i brdskim predelima. U blizini sela protiče reka koja je, prema kojoj je selo i dobilo ime.

Kroz istoriju, Velika Reka je bila mesto gde su se preplitali različiti kulturni i verski uticaji, odražavajući složenu istoriju regiona. Danas, ona predstavlja deo šire kosovsko-metohijske zajednice, sa svojim specifičnostima i izazovima sa kojima se stanovnici susreću u kontekstu lokalne i regionalne političke i ekonomske situacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading