SNEŽANU NEDELJU DANA POROĐALI, DOKTORI JOJ REKLI:" BUDI SREĆNA ŠTO BEBA IMA RUKU!" Jezivo iskustvo porodilje u Pančevu!

Autor:

Vesti

15.06.2024

12:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Snežani se beba umirila u 36. nedelji, pa je odmah otišla kod lekara koji je vodio trudnoću

SNEŽANU NEDELJU DANA POROĐALI, DOKTORI JOJ REKLI:" BUDI SREĆNA ŠTO BEBA IMA RUKU!" Jezivo iskustvo porodilje u Pančevu!

Foto: pixabay.com

Snežana Ilić iz Kovina, mesec i po dana nakon porođaja u Pančevu, umesto da uživa s bebom Dunjom kod kuće, obilazi bolnice zbog povreda koje je novorođenče zadobilo tokom dugog i teškog čekanja na porođaj. Ona traži objašnjenje kako su lekari, uprkos svim nalazima, toliko dugo čekali da obave carski rez.

Snežana kaže da je u porodilište primljena hitno, a porođena posle sedam dana carskim rezom, što je za posledicu imalo da se pupčana vrpca obmota detetu oko ruke i stvori oštećenje nerva.

Sve je, priseća se, počelo 17. aprila kada se beba „umirila“ u stomaku, što je njoj bio znak da nešto nije kako treba.

Sutradan je otišla kod svog ginekologa, kod koga je vodila trudnoću u državnoj zdravstvenoj ustanovi. Lekar je utvrdio da pokreti ploda nisu aktivni i dao uput za prijem u porodilište u Pančevu.

U porodilištu je Snežanu pregledalo dvoje lekara, i oboje su se, tvrdi, složili da nema dovoljno plodove vode, a CTG je pokazao tahikardiju ploda.

Gde god je stavio ultrazvuk, svugde je bila pupčana vrpca. Rekao je da je previše - prepričava Snežana kako je tekao pregled i konsultacija dvoje lekara na prijemu.

Dodaje da je na sopstvenu odgovornost tražila da je puste iz porodilišta da ode kući po stvari i da se iste večeri vratila u porodilište.

Lekar koji je ranije tog dana rekao da je previše pupčane vrpce, iste večeri konstatuje da stanje nije za carski rez, tvrdi Ilić.

Drugi lekar je, pak, tvrdio da je beba loše jer nema dovoljno plodove vode, „da se muči i da nije dobro“, dodaje Snežana.

- Nema koji doktor nije, kada je radio ultrazvuk, rekao da je u svakom džepu gde treba da bude plodova voda, da je pupčana vrpca tu i da je previše - napominje mama iz Kovina.

I tako su prolazili dani do porođaja i kontradiktorne izjave lekara.

Gleda me treći doktor po redu, kaže nema ništa vode, da završavamo ovo. Javljam kući: „Danas se porađam“. Vraća me nazad i nema ga da se pojavi više - priseća se Snežana.

Sutradan je pregleda četvrti lekar po redu i takođe zaključuje da nema plodove vode. Na njeno pitanje da li je beba dobro, lekar odgovara da nije i da se muči, dodaje ova mama.

Tada je doktor obaveštava da u 18 časova počinju sa izazivanjem porođaja. Međutim, nekoliko sati kasnije pregleda je još jedan lekar, u ovom slučaju načelnik. On zaključuje da beba može da izdrži još sedam dana i odlaže porođaj, tvrdi Ilić.

To je bio 22. april. Sutradan, 23. aprila, ponovo stiže mišljenje lekara – ipak mora da se izazove porođaj i te večeri joj daju lek za otvaranje grlića materice.

Narednog dana, 24. aprila, dobija još jedan lek, a kako se ne dešava ništa, lekari odlučuju da u naredna 24 sata daju još jednu dozu.

Ujutro 25. aprila Snežanu odvode na prirodan porođaj, ali je, prema njenim rečima, u porođajnoj sali odlučeno da se obavi hitan carski rez. Objašnjava da su lekari doneli ovakvu odluku, jer je CTG pokazao da beba više ne može da izdrži.

Tako je ova žena na svet donela treće dete. I kada je mislila da se sve završilo, saznaje da nije.

"Sreća što Dunja ima ruku"

Znam kada sam otvorila oči, pitala sam za bebu i rekli su mi da teško diše i da ima neke rane po rukama - priseća se Snežana.

U otpusnoj listi, u koju su beogradski mediji imali uvid, piše da se novorođenče u inkubatoru prebacuje na Dečije interno odeljenje zbog kožnih promena i RD-a (Respiratornog distres sindroma).

Dodaje se da su na desnoj podlaktici primetne promene po tipu „useka“ „koja može odgovarati postojanju amnionskih brida“.

Svaki dan su mi govorili samo kako je beba, čak su pratili zbog rana da nije "dete leptir". Ali videli su obmotanu vrpcu, urez. Što su mi rekli sasvim drugu dijagnozu, ne znam… Da je je još koji dan ostalo, presekla bi joj ruku - rekla je Snežana.

Ono što ju je posebno uznemirilo u toj situaciji bili su pokušaji lekara i medicinskih sestara da je „uteše“, govoreći da se sve dobro završilo i da treba da bude srećna što dete uopšte ima ruku.

- Pa je li treba da sam zahvalna što je živa, što ima ruku i što je oštećen nerv i slabije koristi šaku - pita sagovornica jednog beogradskog medija.

Dodaje da su joj lekari, koji se sada brinu o maloj Dunji, kazali da je za nastanak takvog oštećenja bilo potrebno nedelju dana, tačno onoliko koliko je Snežana čekala na porođaj u bolnici.

- Pa evo, ako ima neko stručan da mi objasni kako bez plodove vode, previše pupčane vrpce i tahikardijom ženu u 36. nedelji trudnoće ne porode na hitan carski rez? Već sedam dana puštaju, iako vide da se beba muči i da nije dobro - pita se ona.

Bolnica na pitanja medija još nije odgovorila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading