"AMERIČKI VIRUS" NAPADA DECU! Evo kako se prenosi i kako se leči! Deci ne davati kiselu hranu i piće!

Autor:

Vesti

12.06.2024

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Širom Srbije veliki broj slučajeva obolelih od BRNU virusa

"AMERIČKI VIRUS" NAPADA DECU! Evo kako se prenosi i kako se leči! Deci ne davati kiselu hranu i piće!

Foto: pexels.com

Domovi zdravlja puni su dece sa virusnim oboljenjem pod nazivom BRNU virus, onih koji su se našli na meti krpelja i mališana sa stomačnim infekcijama. BRNU virus poznatiji kao "američki virus", prouzrokuje pojavu ospi, te roditelji vrlo lako pomisle da su u pitanju varičele. Na meti su najčešće deca predškolskog uzrasta, te lekari apeluju da je bitno odmah prepoznati simptome, kako se virus ne bi dalje širio u kolektivu.

Foto: pexels.com

 
 


U domovima zdravlja, na pedijatrijskim odeljenjima beleži se povećan broj pregleda dece koja se javljaju zbog stomačnih infekcija, ujeda krpelja, kao i sa virusnim oboljenjem koje izaziva BRNU virus. To je za Tanjug juče potvrdila dr Marija Golubović iz Doma zdravlja Savski venac.

BRNU virus izaziva bolest šaka, stopala i usta. Reč je o enterovirusu koji se nalazi u digestivnom traktu. Uzrast koji virus najviše zahvata je predškolski i to decu starosti 2 - 3 godine.

Kako je nedavno za Blic govorio pedijatar dr Saša Milićević, u pitanju je takozvani američki virus, a ume da deluje vrlo dramatično. Nakon dva dana, kod dece se uglavnom javljaju ospe, te lekari pojašnjavaju da ih roditelji često pomešaju sa varičelama.

- To je taj "američki virus". Bolest ruku, nogu i usta. To je bolest koja nije opasna i koja prođe sama, ali dosta deluje dramatično i uplaši roditelje pošto se javi ospa koja kasnije pređe u male sitne rane. Ospa se ne pojavi odmah, nego drugog dana, a bolest počinje kao svaki drugi virus. Kreće sa temperaturom, lošim opštim stanjem, curenjem nosa... Roditelji u početku ne mogu da prepoznaju o čemu se tačno radi, pa kada se jave ospe oni pomisle na varičele i ili alergiju - objašnjava pedijatar.

Republika

Foto: pexels.com

 

 

Dr Marija Golubović iz Doma zdravlja Savski venac objašnjava da se BRNU virus najčešće klasifikuje kao bolest prljavih ruku, a prenosi se kapljičnim putem.

"Infekcija se lako prenosi preko sekreta iz nosa, pljuvačke i ranica iz usta, prljavih ruku i najviše preko kontaminiranih igračaka" kaže Golubović.

Kako dodaje dr Milićević, decu boli i svrbi usna duplja, pa je oni diraju rukama, a nakon toga uzimaju igračke koje koriste i druga deca i na taj način se bolest širi.

" Zato ako je neko dete bolesno, nikako ne sme da ide u kolektiv kako ne bi zarazilo drugu decu. Vrlo je dobra stvar što retko kad daje komplikacije i uglavnom prolazi samo od sebe, jedino što je mučno deci", pojašnjava pedijatar.

Simptomi BRNU virusa
Inkubacija traje 3 do 5 dana, a od simptoma su prisutni:

temperatura do 38 stepeni
povremena glavobolja
bol u grlu
često odbijanje obroka
kod male dece javlja se i kašasta stolica
drugog ili trećeg dana bolesti javlja se ospa na šakama, stopalima i u ustima, koja liči na plikove


S obzirom na to da mališane tokom BRNU virusa boli i svrbi usna duplja, dr Milićević naglašava da im nikako ne treba davati kiselu hranu i piće, jer će to da ih nagriza.
Limunada ih posebno nagriza. Zato treba biti oprezan i sa hranom i sa voćem, s tim što tečnost moraju uzimati na način koji ih "ne boli". Može jogurt, sok koji nije kiseo, neka neutralna tečnost poput vode - dodaje on.

Kako se leči
Lekari navode da je prednost ovog virusa to što uglavnom prođe "sam od sebe" u roku od 10 dana. Ipak, ukoliko se kod deteta pojavi i kašalj, to znači da se aktivirala i neka bakterija.

"Od terapije ne treba nešto posebno davati, osim lekova protiv povišene temperature, dete treba da miruje, izolacija. Ako češanjem dođe do neke infekcije, lekar će dati neku antibiotsku mast, ali to ne treba na svoju ruku, ili ako se pojavi kašalj dodatno, to znači da se aktivirala i neka bakterija. Zato je važno javiti se lekaru kada se javi promena. Inače sve traje do tri do sedam dana i prolazi samo - navodi dr Milićević.

 

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading