VUČIĆ JE NAJVIŠI PREDSEDNIK NA SVETU Evo ko je naviši premijer na svetu

Autor:

Vesti

11.06.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neki svetski lideri se čak trude da izgledaju viši nego što jesu, tako da njihova stvarna visina može biti iznenađenje

VUČIĆ JE NAJVIŠI PREDSEDNIK NA SVETU Evo ko je naviši premijer na svetu

Foto: Foto Tanjug

Aleksandar Vučić i dalje drži prvo mesto na listi najviših svetskih predsednika. Predsednik Srbije sa svojih 198 centimetara najviši je predsednik jedne zemlje na svetu, a Edi Rama sa tri centimetra više najviši premijer na svetu.

Neki svetski lideri se čak trude da izgledaju viši nego što jesu, tako da njihova stvarna visina može biti iznenađenje, piše Dnevnik.

Najniža među svetskim liderima je predsednica italijanske vlade Đorđa Meloni sa 158 centimetara. Istovremeno, njen kolega na mestu predsednika vlade Albanije Edi Rama najviši je premijer na svetu sa 201 centimetara.

Samo dva centimetra viši od Meloni je irski predsednik Majkl D. Higins sa 160 centimetra. Niži rast irskog predsednika je preuveličan kada se druži sa svojim džinovskim psima, Brodom i Siodom.

Kim Džong Un, neprikosnoveni lider Severne Koreje visok je između 161 i 170 centimetara. Često se navodi da je severnokorejski lider visok 163 centimetara, ali nije jasno odakle ta informacija. Čini se da je niži od južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina koji ima 170 centimetara, ali stručnjaci takođe misle da je Kim često prikazan u cipelama zbog kojih deluje viši, što bi moglo značiti da bi mogao da bude niži.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodomir Zelenski i Edi Rama

 

Na koti od 170 centimetara trenutno nalazi se najviše lidera. To je visina koju ima predsednik Rusije Vladimir Putin, ali i njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski. Iako su na istom nivou što se visine tiče dve zemlje nalaze se već više od dve godine u ratu bez naznaka da bi se on mogao okončati.

Na 170 centimetara visine, između ostalih, nalaze se i danska premijerka Mete Frederiksen, nemački kancelar Olaf Šolc, japanski premijer Fumio Kišida i premijer Indije Narendra Modi.

Riši Sunak je prvi premijer Velike Britanije azijskog porekla, kao i najmlađi premijer u istoriji Velike Britanije. Ali svakako nije u ediciji – najviši britanski premijeri, jer je visok 170 centimetara.

Francuski predsednik Emanuel Makron visok je 173 centimetara, koliko i mađarski premijer Viktor Orban.

Dva centimetra viši, sa 175, je kineski lider Si Đinping. Kako navodi Bi-Bi-Si ,on se smatra najvišim kineskim liderom od Mao Ce Tunga.

 

Foto: Tanjug-AP

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan

 

Turski lider Redžep Tajip Erdogan visok je 183 centimetra, koliko i saudijski vladar Mohamed Bin Salman, ali i slovački premijer Robert Fico na koga je nedavno pokušan atentat.

U jeku predizborne kampanje u Sjedinjenim Američkim Državama birači se opredeljuju po različitim kriterijumima, pa možda i visina bude uzeta u obzir. Aktuelni predsednik Džozef Bajden visok je 182, dok je njegov protivkandidat i bivši predsednik SAD Donald Tramp visok 188 centimetara, koliko i kanadski premijer Džastin Trudo.

Foto: Tanjug/AP Photo/Abbie Parr

Donald Tramp

 

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović visok je 185 centimetara, a slične visine, kako se pretpostavlja je i Milojko Spajić, predsednik Vlade Crne Gore.


U „gornjem domu“ po visini nalaze se hrvatski predsednik i premijer Zoran Milanović sa 189 i Andrej Plenković s visinom od 191 centimetra, a Mark Rute visok je 193 centimetra.

Međutim, visina lidera nije jedini faktor koji ih definiše. Važno je istaći njihove političke vizije, sposobnosti vođenja i odnos prema građanima koje predstavljaju.

Dok lideri poput Vučića, Trampa i Trudoa izbijaju u prvi plan svojom visinom, ne treba zanemariti doprinos drugih lidera čija visina možda nije iznad proseka, ali su svakako ostavili dubok pečat na političkom svetu.

U zaključku, visina lidera može biti zanimljiva tema, ali je njihovo liderstvo i sposobnost da donose promene ono što ih zaista čini istaknutim. A o tome u velikoj većini zemalja sud donose birači.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading