I ĐACI ĆE ODGOVARATI AKO NAPADNU NASTAVNIKE! Predstavljen nacrt Zakona koji propisuje strože kazne za nasilnike

Autor:

Vesti

29.05.2024

20:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkrivamo šta sve donose izmene zakonika koje su dogovorili prosvetari i država

I ĐACI ĆE ODGOVARATI AKO NAPADNU NASTAVNIKE! Predstavljen nacrt Zakona koji propisuje strože kazne za nasilnike

Foto: youtube.com/lenamarkovic996

Vlada Srbije i sindikati u prosveti usaglasili su se oko izmena Krivičnog zakonika radi zaštite prosvetnih radnika od napada. Očekuje se da Nacrt zakona bude u skupštinskoj proceduri već u septembru i da bude usvojen do kraja godine.

Nakon nekoliko brutalnih napada na nastavnike, predstavnici sindikata i Vlade su se dogovorili oko potrebnih izmena.

Danas je predstavljen nacrt teksta Zakona koji propisuje strože kazne za nasilnike. Uvedeno je novo krivično delo - Napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi.

Prema predlogu, kazne za prestupnike biće zatvorom od tri meseca do osam godina, u zavisnosti od ozbiljnosti dela. Ove mere odnosiće se kako na punoletne, tako i na maloletnike.

Mirjana Gašić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije ističe da su ove izmene u skladu sa ranijim zahtevima sindikata i da će biti nastavljena saradnja na prevenciji nasilja u obrazovnim ustanovama.

- To je najsličnije položaju koji se sada daje advokatima. Tekst je konkretan i propisuje konkretne kazne za one koji bi se odlučili da na bilo koji način napadnu zaposlene u obrazovnoj instituciji. Napad podrazumeva sve oblike nasilja i elektronsko i socijalno, verbalno i fizičko - naglašava Mirjana Gašić za 24sedam napominjući da je sastanak sa predstavnicima Vlade bio izuzetno konstruktivan.

- Obećano nam je da bi izmene trebalo da uđu u skupštinsku proceduru u septembru, te da do kraja kalendarske godine budu i usvojene, odnosno da počnu da važe i da se primenjuju. Inače, u skladu sa ovim izmenama Krivičnog zakonika, za napad na radnike u prosveti odgovaraće i roditelji odnosno staratelji mlađih maloletnika koji nisu krivično odgovorni, ali i mlađi maloletnici koji su krivično odgovorni - navela je Mirjana Gašić za 24sedam.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading