PIK Bečej na Danu polja predstavio projekat pametnog navodnjavanja

Autor:

Vesti

29.05.2024

13:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U saradnji sa holandskom kompanijom Dakom i uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije, PIK Bečej koji posluje u okviru MK Group predstavio projekat koji će doprineti uštedi vode i boljim prinosima

PIK Bečej na Danu polja predstavio projekat pametnog navodnjavanja

Foto: Jakov Simović

PIK Bečej, članica MK Group koja posluje u okviru MK Agriculture divizije, organizovao je Dane polja u blizini Bečeja. Tom prilikom predstavljen je projekat „Implementiranje softvera za preporuke navodnjavanja”, čiji je cilj da se primenom odgovarajuće tehnologije naprave značajne uštede u potrošnji vode, kao jednog od najvažnijih prirodnih resursa, i da se optimizuju troškovi u ratarskoj proizvodnji. Zahvaljujući senzorima koji su postavljeni na parcele pod navodnjavanjem i vremenskoj prognozi sa meteo stanice, dobijaju se informacje na kojoj dubini se nalazi voda dostupna usevima, u kojoj količini i da li ima potrebe za navodnjavanjem. PIK Bečej je za realizaciju ovog projekta uspostavio saradnju sa holandskom kompanijom Dakom, a podršku je pružila i Ambasada Kraljevine Holandije u Republici Srbiji.

- Veoma smo srećni što smo danas ovde da predstavimo projekat koji je holandska Vlada delimično finansirala. To je projekat realizovan u saradnji MK Group i holandske kompanije Dakom, koja obezbeđuje digitalizaciju tehnologije i upravljanje kontrolom navodnjavanja, što je veoma važno za održiviji i profitabilniji poljoprivredni sektor - istakao je Koen van Ginneken, regionalni Ataše za poljoprivredu Ambasade Kraljevine Holandije.

Holandska kompanija Dakom, koja je u svetu poznata po rešenjima za inovativnu i preciznu poljoprivredu, započela je saradnju sa PIK Bečejem u cilju postizanja bolje kontrole navodnjavanja. Ispred PIK Bečeja projekat je predstavio Goran Jašin, rukovodilac navodnjavanja u ovoj kompaniji.

- Projekat pametnog navodnjavanja će doprineti boljem donošenju odluka u procesima navodnjavanja, što za posledicu ima optimizaciju troškova u samoj proizvodnji i uštedu u potrošnji vode kao važnog resursa. Precizna poljoprivreda i pametne tehnologije doprinose i boljim prinosima, jer na osnovu podataka koje dobijamo sa postavljenih senzora i meteo stanice možemo sprovoditi adekvatne mere  za navodnjavanje naših parcela i kultura koje uzgajamo - rekao je Goran Jašin.

Republika

Foto: Jakov Simović

 

 

- Primenom najnovijih tehnologija ostvarujemo natprosečne prinose na 13.000 hektara koje obrađujemo, uz ukupnu proizvodnju preko 220.000 tona svih ratarskih i povrtarskih useva na godišnjem nivou. Posebno bih istakla da je preko 70% zemljišta koje obrađujemo pod sistemima za navodnjavanje - poručila je Sanja Savić, v.d. rukovodioca divizije MK Agriculture.

MK Agriculture divizija, u okviru MK Group sistema, obuhvata kompanije koje se bave ratarstvom, govedarstvom, proizvodnjom i preradom povrća i voća, i vinogradarstvom. Vodeću poziciju u srpskom agraru imaju zahvaljujući pionirskim poduhvatima u digitalizaciji poljoprivrede i stalnim ulaganjima u sisteme za navodnjavanje i inovacije za povećanje produktivnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading