STRADALI NA VASKRS U MERDARAMA: "Samo sam otišla po flašicu, a onda su mi NATO bombe ubile muža i bebu!"

Autor: novosti.rs

Vesti

09.04.2018

04:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U kući na samoj administrativnoj liniji u prvim satima Vaskrsa od NATO bombi stradali jedanaestomesečna Bojana i njen otac Božina Tošović. Devojčica je poginula u očevom naručju...

RepublikaFoto: youtube.com/Kanali Shtate
Administrativna linija u Merdarama

Dan uoči Vaskrsa, selo je bilo puno ljudi. Ne samo meštana već i raseljenih sa Kosmeta koji su tu nadomak administrativne linije kod rođaka i prijatelja pronašli utočište. Iako su nas i do tada bombardovali, nadali smo se da će nas barem za Vaskrs poštedeti. Ali, na žalost, to Vaskršnje jutro nam je bilo jedno od najtežih tokom bombardovanja.

Časlav Milošević, kao i ostali žitelji Merdara ne zaboravlja Vaskrs 1999. godine, kada je ovo kuršumlijsko selo na samoj administrativnoj liniji sa Kosmetom tokom NATO bombardovanja zasuto sa šest kontejnera kasetnih bombi.

U prvim jutarnjim satima Vaskrsa te godine, u naručju svog oca Božine (29) poginula je jedanaestomesečna Bojana Tošović, kada su bombe iz kontejnera zasule njihovu kuću na samoj "liniji" između kuršumlijske i opštine Podujevo. U ovom svirepom napadu na najveći hrišćanski praznik jedina je preživela devojčicina majka Marija koja je tada u sedmom mesecu trudnoće i sama teško ranjena.

- Iako su naše selo od početka bombardovanja gotovo svakodnevno gađali, niko nije razmišljao da napušta svoj dom pa smo tako i mi ostali u svojoj kući. Pogotovu što je sutradan bio Vaskrs - pričala je Marija prisećajući se teške tragedije koju je preživela.

Objašnjavala je da su prve bombe pale odmah posle ponoći nedaleko od njihove kuće i da su zbog toga krenuli da se sklope u podrum. Božina je sa ćerkicom u naručju krenuo prvi, a ona se vratila po bočicu sa mlekom. U tom trenu na kuću su se sručile bombe koje su za malenu devojčicu i njenog oca bile kobne. I sama Marija bila je dugo u nesvesti, dok je njeni najbliži nisu izbavili ispod ruševina nekadašnje kuće.

- Od te večeri pa do kraja bombardovanja, NATO je svakodnevno gađao Merdare. Verovatno zbog toga što je na samoj administrativnoj liniji i što su mislili da se zbog blizine Kosova tu nalaze naša vojska i policija - dodaje Časlav Bojović, tadašnji predstavnik Merdara koji opominje da su i vojska i policija štitile samo svoj narod i svoju državu koja je napadnuta od 19 najjačih zemalja sveta.

I dok podsećaju da su te noći pored Bojane i njenog oca od posledica bombardovanja nastradala još tri vojnika, meštani se prisećaju i Dragana Bubala (38) iz Podujeva koji se vraćao iz centralne Srbije. Nesrećni čovek ostao je u kolima nadomak samog administrativnog prelaza želeći da tu prespava jer se bojao da nastavi put ka Kosmetu, ali su i njegov automobil zasule bombe iz jednog od kontejnera.

- Zato nam je pored radosti zbog najvećeg Hrišćansog praznikA svaki Vaskrs i tužan jer nam NATO nemani uzeše Bojanu i Božinu na pravdi Boga - pričaju sada malobrojni žitelji Merdara koji su u selu ostali posle nemilog bombardovanja naše zemlje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading