DANAS JE NEDELJA RASLABLJENOG! Spomen na VELIKO ČUDO u banji! Kako je ozdravio čovek koji je 38 godina bolovao!?

Autor:

Vesti

26.05.2024

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj praznik slavio se još u IX veku, a danas se uspomena slavi u nedelju, ponedeljak i utorak četvrte sedmice posle Uskrsa.

DANAS JE NEDELJA RASLABLJENOG! Spomen na VELIKO ČUDO u banji! Kako je ozdravio čovek koji je 38 godina bolovao!?

Foto: Printskrin

SPC i njeni vernici danas obeležavaju Nedelju raslabljenog.

Nedelja raslabljenog je četvrta nedelja posle Vaskrsa.

Posvećena je čudesnom isceljenju raslabljenog bolesnika od strane Isusa Hrista, koji je prethodno trideset osam godina bolovao.

O ovom događaju jevanđelist Jovan piše:

“Potom beše praznik judejski, i iziđe Isus u Jerusalim. A u Jerusalimu kod Ovčijih vrata postoji banja koja se na jevrejskom zove Vitezda, i ima pet tremova. U njima ležaše veliko mnoštvo bolesnika, slepih, hromih, suhih, koji čekahu da se voda zatalasa. Jer anđeo Gospodnji povremeno silažaše i uzburkavaše vodu; i koji bi prvi ušao pošto se uzburka voda, ozdravio bi, ma od kakve bolesti bolovao. A onde beše neki čovek koji trideset i osam godina beše bolestan. Kad Isus vide ovoga gde leži, i razume da je već mnogo godina bolestan, reče mu: Hoćeš li da budeš zdrav? Odgovori mu bolesnik: Da, Gospode, nemam čoveka da me spusti u banju kada se uzburka voda; a dok ja dođem, drugi siđe pre mene. Reče mu Isus: Ustani, uzmi odar svoj i hodi. I odmah ozdravi čovek, i uze odar svoj i hođaše…”

Tokom ove nedelje SPC proslavlja Vaskrsenje Hristovo, Svete žene mironosice, Arhanđela Mihaila, koji je zatalasavao vodu jednom godišnje i raslabljenog - uspomenu na čudo u Siloamskoj banji, kod Ovčijih vrata u Jerusalimu.

Ovaj praznik slavio se još u IX veku, a danas se uspomena slavi u nedelju, ponedeljak i utorak četvrte sedmice posle Uskrsa. 

 

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading