DANAS SE SLAVI DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM: U Srbiji se obeležava nizom manifestacija

Autor:

Vesti

09.05.2024

07:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Devetog maja 1945. godine, kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi. Od tada se 9. maj obeležava kao Dan pobede.

DANAS SE SLAVI DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM: U Srbiji se obeležava nizom manifestacija

Foto: shutterstock

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

Deveti maj se od 1950. godine slavi i kao Dan Evrope. Državna ceremonija polaganja venaca povodom Dana pobede u 11, u okviru kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda. Svečana akademija u 20 u Narodnom pozorištu.

Devetog maja 1945. godine, kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi. Od tada se 9. maj obeležava kao Dan pobede.

Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu je nešto iza ponoći potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor.

Obeležavanje Dana pobede

Povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović predvodiće u 11 časova državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti u okviru kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu, saopštilo je ministarstvo. Ceremoniji obeležavanja prisustvovaće i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP-a, Grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora.

U 13 časova kod Spomenika sovjetskim veteranima na Avali, venac će položiti i odati počast pomoćnik ministra Sanja Lakić. U 20 časova u Narodnom pozorištu biće održana Svečana akademija.

U Jugoslaviji je to potrajalo do 15. maja.

Datum koji predstavlja definitivni završetak Drugog svetskog rata jeste 2. septembar, kada je na američkom bojnom brodu "Misuri" u Tokijskom zalivu Japan potpisao kapitulaciju posle bačenih atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina našla se 61 država i oko 110.000.000 vojnika. Procene govore o 50 do 80 miliona poginulih, među njima je bilo 38 do 55 miliona civila. Državna komisija bivše Jugoslavije svojevremeno je objavila da je u ratu poginulo 1.706.000 osoba, među njima više od 300.000 boraca.

Dan Evrope

Deveti maj obeležava se i kao Dan Evrope, jer je tog dana 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka u kojem ne bi bilo mesta za sukobe među evropskim zemljama.

Suština njegove ideje bila je u uspostavljanju zajedničkih tela, tačnije odnosa, najpre u proizvodnji i distribuciji uglja i čelika kao temelja industrijske snage.

Naredne godine osnovana je Evropska komisija za ugalj i čelik, koja je vremenom prerasla u Evropsku ekonomsku zajednicu, da bi četiri decenije kasnije, 1991. u holandskom gradiću Mastrihtu bila proglašena Evropska unija.

Evropski savet je 1955. godine u Milanu odlučio da se dan objavljivanja Šumanovog plana – 9. maj, obeležava kao Dan Evrope.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading