DOBRO OTVORITE OČI KADA REZERVIŠETE LETOVANJE U GRČKOJ! Prevaranti oglašavaju nepostojeće smeštaje, EVO šta treba da uradite!

Autor:

Vesti

24.04.2024

08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obavezno proverite pre rezervacije

DOBRO OTVORITE OČI KADA REZERVIŠETE LETOVANJE U GRČKOJ! Prevaranti oglašavaju nepostojeće smeštaje, EVO šta treba da uradite!

Foto: shutterstock,pixabay.com

Sezona odmora u Grčkoj je u punom jeku, ali uz radost odmora, postoje i rizici od prevare prilikom rezervacije smeštaja. Prevaranti se sve više oglašavaju na društvenim mrežama nudeći lažne smeštaje po primamljivim cenama. Mnogi turisti su postali žrtve ovakvih prevara, ostavši bez uplaćenog novca. Zbog toga je važno obratiti pažnju na nekoliko ključnih saveta kako biste se zaštitili od ovakvih neprijatnosti.

Prevaranti se često predstavljaju kao vlasnici smeštaja u Grčkoj, nudeći niže cene i atraktivne ponude. Nažalost, mnogi turisti nasedaju na ove lažne oglase i uplaćuju depozite, samo da bi kasnije shvatili da su prevareni. Zato je važno da turisti budu oprezni prilikom rezervacije smeštaja van zvaničnih agencija i stranica.

Na specijalizovanoj Facebook stranici Grčka info možete pronaći brojne primere prevara koje su se dogodile tokom prethodnih meseci, kao i korisne savete kako se zaštititi. Nažalost, prevaranti retko snose zakonske posledice, zbog čega je važno preduzeti dodatne korake kako biste se zaštitili od prevara.

Jedan od ključnih saveta je da ne vršite rezervaciju smeštaja putem neproverenih Facebook grupa, Viber-a ili Instagram profila. Umesto toga, preporučuje se rezervacija smeštaja preko pouzdanih turističkih agencija ili sigurnih platformi za rezervaciju smeštaja.

- Ne dogovarajte letovanje preko Viber-a ili Whatsapp-a. Ukoliko to ipak želite, budite posebno oprezni kome ćete ukazati poverenje - upozoravaju.

Potom daju primere brojnih prevara prethodnih meseci, ali i godina.

- Izvesni Josip iz BiH ili Hrvatske preko Facebooka je izdavao nepostojeću "tek renoviranu vilu" na Mikonosu za 110 evra dnevno. Vila koju oglašava ne postoji na Mikonosu, a navodni vlasnik uzeo je fotografije sasvim druge vile na Korzici - navode na Grčka info.

Kako biste se zaštitili od prevara, uvek proverite da li osoba ko vam nudi smeštaj poseduje zvanični website ili se nalazi u ponudi neke od platformi za rezervaciju smeštaja koje garantuju legitimnost ponude. Takođe, možete tražiti da vam pokaže dokument sa grčkim poreskim brojem koji mora da poseduje svako ko je kupio nekretninu u Grčkoj.

Grkinja, vlasnica kuće Marson House u Haniotiju, prijavila je izvesnu Ž.J. iz Vranja da je bez dozvole fotografisala njenu kuću i da izdavanjem iste pokušava da prevari ljude. Uprkos upozorenjima, ona je uspela da prevari nekoliko porodica.

Prevarantkinja je radila i kao prevodilac kod doktora u mestu Nei Pori. Uzela je podatke iz polise osiguranja pacijenata i neovlašćeno im slala ponude za letovanje u Nei Poriju i na Hakidikiju "po niskim cenama".

Dve porodice su uplatile letovanje u Pefkohoriju, 2 x 200 evra rezervaciju su uplatili putem Western Union-a na ime Ž.J. u Grčkoj. Uplatili su vilu koja nema ime, a ne postoji ni na Google mapama. Fotografije više smeštaja u Grčkoj skidala je sa interneta i lažno ga predstavljala kao svoj. Kada su ljudi shvatili da su prevareni, blokirala ih je.

Nakon brojnih pritisaka javnosti, deo novca je na kraju vratila nekim porodicama.

I ovo je samo jedan u moru primera gde prevaranti objavljuju fotografije nepostojećeg smeštaja, odnosno lažno prikazujući da je kuća na slici apartman koji izdaju i da su oni vlasnici. Niže cene su obično mamac, ali ne mora ni to da bude pravilo. "Kuća sa bazenom u mirnom okruženju na plaži" koja je reklamirana, uopšte ne postoji u mestu gde je navodno izdavana.

Dešava se da oglašavaju navodno smeštaj bez fotografija, a onda fotografije šalju viberom ili preko Whatsapp-a.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading