DA LI SMETE PUTOVATI NA TRUDNIČKOM BOLOVANJU? Postoji li mogućnost otkaza?

Autor:

Vesti

21.04.2024

16:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Važno je naglasiti da zloupotreba prava ne postoji ako se zaposleni u periodu odsustva ponašao u skladu sa propisanom terapijom.

DA LI SMETE PUTOVATI NA TRUDNIČKOM BOLOVANJU? Postoji li mogućnost otkaza?

Foto: Shuttestock

Jedna trudnica postavila je pitanje na društvenim mrežama da li može dobiti otkaz ako je na trudničkom bolovanju i otputuje van granica Srbije. Ovo pitanje postavlja mnogo žena koje se nalaze u sličnoj situaciji, a odgovor na njega može biti ključan za njihovu budućnost, piše Telegraf.

Prema Zakonu o radu, zloupotreba prava na odsustvo zbog privremene sprečenosti za rad predstavlja jedan od razloga za otkaz. Zloupotreba se definiše kao situacija kada se zaposleni nalazi na bolovanju, iako je sposoban za rad ili obavlja posao koji može uticati na produžetak bolovanja.

Na ovo pitanje je odgovorila advokatska kancelarija Pekić.

- Zloupotreba postoji kada se zaposleni nalazi na bolovanju, iako je sposoban za rad ili obavlјa posao ili preduzima druge radnje, koje ne moraju biti u vezi sa poslom, kojima sprečava svoje ozdravlјenje, odnosno pogoršava svoje zdravstveno stanje i time utiče na produžetak bolovanjа - pojašnjava Sonja Pekić.

Važno je naglasiti da zloupotreba prava ne postoji ako se zaposleni u periodu odsustva ponašao u skladu sa propisanom terapijom. Takođe, ako priroda stanja zahteva ograničeno kretanje, mirovanje ili ležanje, bitno je poštovati propisanu terapiju.

- Ako priroda stanja zahteva ograničeno kretanje, mirovanje ili ležanje, bitno je poštovati propisanu terapiju. Takođe, Zakon o zdravstvenom osiguranju propisuje da zaposlenom privremeno sprečenom za rad ne pripada pravo na naknadu zarade, bez obzira na isplatioca, ako bez dozvole stručno-medicinskog organa Republičkog fonda otputuje iz mesta prebivališta, odnosno boravišta ili ako izabrani lekar, odnosno organ nadležan za kontrolu ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja utvrdi da ne postupa po uputstvu za lečenje, odnosno ne poštuje terapiju - dodaju iz advokatske kancelarije Pekić.

Ukoliko trudnica planira da otputuje za vreme trudničkog bolovanja, potrebno je da traži dozvolu stručno-medicinskog organa. U suprotnom, postoji rizik da se isplata naknade zarade obustavi, a isplatilac naknade ima pravo na povraćaj isplaćenih sredstava.

- Ako se ove činjenice utvrde posle započinjanja sa korišćenjem prava na naknadu zarade, odnosno posle ostvarivanja prava na naknadu zarade, isplata naknade obustavlja se, odnosno isplatilac naknade ima pravo na povraćaj isplaćenih sredstava - zaključuje Pekić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading