"NESTLE" PODVALA: Dodaju šećer u kašice za bebe

Autor:

Vesti

18.04.2024

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nivo šećera iznosi čak šest grama u Senegalu i Južnoj Africi, dok je najveća doza pronađena u Nigeriji, čak 6,8 grama.

"NESTLE" PODVALA: Dodaju šećer u kašice za bebe

Foto: Profimedia

"Nestle", najveća svetska kompanija robe široke potrošnje, dodaje šećer i med u mleko u proizvode od žitarica za bebe, da bi imali slađi ukus. Da stvar bude još gora, šećer i med dodaju isključivo u hranu za bebe koja se prodaje u siromašnim zemljama, dok za prestižne zemlje tih dodataka nema, stoji u izveštaju švajcarske istraživačke organizacije Public eye.

DVOSTRUKI STANDARDI

Kako prenosi britanski Gardijan, ovi dodaci nađeni su u brendovima nido za odojčad i cerelac namenjenim deci uzrasta od šest meseci do dve godine. Nivo šećera iznosi čak šest grama u Senegalu i Južnoj Africi, dok je najveća doza pronađena u Nigeriji, čak 6,8 grama.

- "Nestle" mora da stavi tačku na ove opasne dvostruke standarde i prestane da dodaje šećer u sve proizvode za decu mlađu od tri godine, u svakom delu sveta - rekao je stručnjak za poljoprivredu i ishranu Loren Gaberel.

Foto: Profimedia

Nestle kašice

Za evropska tržišta, uključujući i Veliku Britaniju, u proizvodima ove kompanije nema dodatog šećera u formulama za malu decu, dok ga sadrže neke žitarice namenjene starijoj deci. Iz Svetske zdravstvene organizacije za evropski region kažu da ne bi trebalo dozvoliti dodavanje šećera ili zaslađivača u hranu za decu mlađu od tri godine. Iako nikakve smernice nisu posebno izrađene za druge regione, istraživači tvrde da evropski dokument ostaje podjednako relevantan i za druge delove sveta.

Gojenje i karijes

Velika Britanija preporučuje da deca mlađa od četiri godine izbegavaju hranu sa dodatkom šećera zbog rizika, uključujući povećanje telesne težine i karijes. Smernice američke vlade, s druge strane, preporučuju izbegavanje hrane i pića sa dodatkom šećera za one mlađe od dve godine.

OZBILJAN PREKRŠAJ

Nutricionista Milka Raičević za Srpski telegraf kaže da šećer nikako ne bi smeo da se daje deci.

- Time prehrambena industrija pravi ozbiljan prekršaj. Šećer deci, naročito tog uzrasta, nikako ne bi smeo da se daje, naročito jer se oni u tom periodu razvijaju i veoma je bitno da se zdravo hrane. Ovo treba da bude alarm za roditelje, da znaju da postoje alternativni proizvodi koje mogu deci da daju, a naročito kod nas u Srbiji, gde imamo naše prehrambene proizvode, koji su, verujem, zdravija varijanta - ističe naša sagovornica.
Na pitanje da li i kod nas prodaju hranu sa dodatim šećerom, iz predstavništva kompanije "Nestle" u Srbiji nisu odgovorili do zaključenja broja.

Nemušt odgovor iz Švajcarske

Portparolka kompanije "Nestle" nije konkretno odgovorila na pitanja Gardijana, već je uopšteno odgovorila da njihova kompanija "veruje u nutritivni kvalitet naših proizvoda za rano detinjstvo" i da daju prednost korišćenju visokokvalitetnih sastojaka prilagođenih rastu i razvoju dece.
- Varijacije u receptima zavise od raznih faktora, uključujući regulaciju i dostupnost lokalnih sastojaka - navela je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading