NEMCU SRCE OTETOG SRBINA - SAD SE SNIMA FILM O ALBANSKOM ZVERSTVU: Zloglasna ŽUTA KUĆA nikla kod Gornjeg Milanovca

Autor: M. J. - E. S. T.

Vesti

17.04.2024

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Internacionalna ekipa producenata i glumaca oživeće na platnu potresnu priču iz 1999.

NEMCU SRCE OTETOG SRBINA - SAD SE SNIMA FILM O ALBANSKOM ZVERSTVU: Zloglasna ŽUTA KUĆA nikla kod Gornjeg Milanovca

Foto: AP Visar Kryeziu, Profimedia Gent Shkullaku

Nakon više od dve decenije od događaja opisanih u knjizi Veselina Dželetovića "Srpsko srce Johanovo", zapisano u romanu biće pretočeno na veliko filmsko platno. U selu Bogdanica kod Gornjeg Milanovca ovih dana snima se deo filma "Žetva", po Dželetovićevom romanu.

PREMIJERA U NOVEMBRU

- Nakon operacije, taj Nemac je počeo da sanja neke čudne snove, neke nepoznate predele i ljude i želeo je da sazna ko je taj čovek zahvaljujući kom je živ i čije srce nosi. Dobio je informaciju da se radi o Srbinu s Kosova i Metohije. Izgleda da su ti naši stradalnici, kad su kidnapovani, bili primorani da potpišu neke dokumenta kao da su donori organa i Šiptari su kasnije podmićivanjem ubacivali u legalne tokove. On kreće put Kosova i Metohije samo sa jednom namerom, da finansijski pomogne porodici tog čoveka - govori Dželetović za agenciju RINA.

On ističe da od filma očekuje da se istina o stradanju Srba prenese širom sveta. Snima se na više lokacija, ne samo u Srbiji. U selu Bogdanica smešteno je imanje Jovana, Srbina čije srce je spaslo život Nemca Johana. Kadrove zloglasne Žute kuće snimiće na istoku Srbije, a kraj snimanja, prema rečima producenta Dragana Ivanovića, očekuje se 22. juna, dok je njegovo prikazivanje planirano za novembar ove godine.

Foto: Profimedia Gent Shkullaku

Kuća kao putokaz za kamione smrti

GLAVNI JUNACI STRANCI

- Ova priča je privukla pažnju velikog broja filmskih autora i glumaca iz inostranstva i on je velika međunarodna koprodukcija. Snimamo ga na engleskom jer su glavni junaci strani državljani, a Johana igra engleski glumac nemačkog porekla. Imamo i dva oskarovca, jedan će raditi na vizuelnim efektima koji će napraviti ruševine crkve u kojoj se Jovan venčao i krstio decu, a koju pohodi Johan - kaže Ivanović.

U snimanju filma učestvuje i jedna filmska kuća iz Sjedinjenih Američkih Država. Snimanje je podržala država Srbija, a snima se u saradnji sa Filmskim centrom Srbije i "Telekomom", s kojim se radi i serija.

Albanci pokušali da miniraju

Ivanović kaže da su strani učesnici u snimanju ovoga filma dobijali upozorenja od Albanaca da se radi o projektu koji je srpska propaganda, ali da su ipak ostali njegov deo:

- Njih je pogodila priča, koja je teška, ali istinita, koju su proverili pre nego što su pristali. Planiramo da posle filma snimamo i televizijsku seriju u koju ćemo uvesti i neke druge kidnapovane ljude, to zlo ćemo do kraja da razotkrijemo.

Republika

Foto: RINA

Veselin Dželetović

Kuća kao putokaz

Producent se trudio da kuća bude što sličnija onoj u Albaniji, a i proporcije su slične. Prema svedočenju ljudi koji su tamo bili, ona je bila potpuno žuta da bi bila putokaz i mnogim vozačima koji nisu znali koga i šta voze.

Istražitelji su našli na podu i zidovima ostatke krvi, a pokojni vlasnik Albanac i njegova unuka tvrdili su da je to od porođaja jer su se porađali u kući ili od klanja životinja na njihove praznike. Međutim, u prizemnom delu u jednom trenutku su nađeni ostaci krvi i ona nije bila životinjska.

Sudbonosni susret sa Jovanovim sinom

Dželetović kaže da je roman nastao nakon što se susreo s čovekom u čijim grudima sada kuca srpsko srce.

- On je došao da pomogne porodici čoveka čije srce nosi. Tom prilikom je upoznao i njegovo dete i taj susret je bio sudbonosan. Od tog momenta on počinje da dolazi često na prostore Kosova i Metohije samo da bi video mališana, a nakon smrti majke dečaka on kaže da dobija neverovatan poriv da usvoji dete i tako kreće priča.

On ističe da je poznavao porodicu Srbina koji je svoj život skončao kao žrtva trgovine organima:

- Moj veliki prijatelj je kidnapovan 1999, o njemu nismo imali do tada ni traga ni glasa šta se dešava s njim. Njegova supruga je nastradala, izvršila je samoubistvo pošto su je silovala petorica Šiptara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading