BLAGA ZIMA SNIZILA CENE PELETA! Sada je vreme za kupovinu, cene i do 6.000 dinara niže!

Autor:

Vesti

04.04.2024

08:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U fabrikama su se nakupile zalihe drvnih goriva.

BLAGA ZIMA SNIZILA CENE PELETA! Sada je vreme za kupovinu, cene i do 6.000 dinara niže!

Foto: shutterstock

Profesor Šumarskog fakulteta, Branko Glavonjić, istakao je da je blaga zima rezultirala smanjenjem potrošnje, što je dovelo do pada tražnje za ogrevnim drvetom i drugim vrstama drvnih goriva.

Trenutno, cene su niže za 700 do 1.500 dinara po prostornom metru, zavisno od regiona. Cene peleta su takođe opale za 4.000 do 6.000 dinara, odnosno između 15 i 20 procenata u poređenju sa cenama koje su bile sredinom januara ove godine, kako navodi Glavonjić.

Na stovarištima je primećeno značajno pojeftinjenje ogreva - cena drva je niža za do 15 procenata, a peleta za 20 procenata. Blaga zima je stvorila probleme proizvođačima, posebno peletarima.

U fabrikama su se nakupile zalihe drvnih goriva, ali se sada suočavaju i sa padom cena, jer je izvoz gotovo stao zbog manje tražnje u čitavoj Evropi.

Profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu, Branko Glavonjić, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao je da je u ovom trenutku snabdevenost tržišta izuzetno dobra i da na stovarištu ima svih vrsta drvnih goriva u dovoljnim količinama.

- Blaga zima uticala je na pad potrošnje, samim tim i pad potražnje za ogrevnim drvetom, ali i drugim tipovima drvnih goriva. To je uticalo i na pad cena. Cene padaju već četvrti mesec zaredom. Poslednje pojeftinjenje ogrevnog drveta dogodilo se 1. aprila, što nije prvoapriliska šala. Zaista su cene ogrevnog drveta snižene i u ovom trenutku cene su niže između 10 i 15 procenata u poređenju sa cenama koje su bile sredinom januara ove godine - rekao je Glavonjić.

Profesor navodi da su cene u ovom trenutku niže između 700 i 1.500 dinara po jednom prostornom metru, u zavisnosti od regiona.

Najveće sniženje cena drveta zabeleženo je u regionu Zapadne Srbije i Šumadije, gde su cene niže između 1.000 i 1.500 dinara. U Beogradu, sniženje cena je između 700 i 1.100 dinara.

U 2023. godini, proizvodnje peleta je pala prvi put ispod 400.000 tona, što je za oko 20 odsto manje u poređenju sa 2021. godinom koja se smatra rekordnom godinom po proizvodnji peleta u Srbiji.

Blaga zima i smanjena potražnja doveli su do pada cena. Trenutno, cene peleta su niže za 4.000 do 6.000 dinara, odnosno između 15 i 20 procenata u poređenju sa cenama sredinom januara ove godine, prema rečima Glavonjića.

On je naveo da se cene sertifikovanog peleta domaćih proizvođača kreću između 25.700 i 28.500 dinara na većini stovarišta, ali da se može naći i po ceni od 22.000 dinara.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading