POTROŠAČKA PATROLA: Par trikova kako prepoznati LAŽNI med! (VIDEO)

Autor: Anđela Trifunović

Vesti

02.04.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova epizoda emisije "Potrošačka patrola je na našem kanalu republika NEWS!

Poslednjih godina o medu se mnogo priča... U pozitivnom kontekstu svakako, jer svi znamo koliko je dobar za očuvanje zdravlja, međutim, možda i više u negativnom zbog problema s falsifikovanjem meda.


Mnogi potrošači su s pravom izgubili poverenje jer su se na tržištu pojavili proizvodi koji se nikako ne mogu nazvati medom! Najčešće pitanje potrošača je kako prepoznati pravi med. Dodatak Potrošačka patrola i istoimena emisija, koju možete pogledati na Jutjub kanalu Republike news, bavili su se ovom temom. Ovo su saveti pčelara...

 

1. KRISTALIZACIJA
Med ima potpuno prirodnu osobinu da se kristalizuje što duže stoji, a koliko će mu trebati vremena za kristalizaciju, zavisi od vrste. Najbrže se kristalizuju bagremov i livadski med, dok falsifikat ostaje gladak i tečan bez obzira na to koliko dugo stoji i gde.

2. MED NA HLEBU

Namažite med na krišku hleba bez putera. Ukoliko je med pravi, vrlo brzo će se na hlebu stvoriti korica od meda, u suprotnom će navlažiti hleb zato što lažni med sadrži dosta vode.


3. MEHUR U TEGLI
Kada ste u supermarketu, možete jednostavno da okrenete teglu meda nadole. Ukoliko je u pitanju prirodni med, pojaviće se mehur kruškastog oblika koji će se podizati s vrha ka dnu tegle. Ukoliko ga nema, u pitanju je falsifikat.
4. MED U VODI
Kašiku meda spustite u čašu obične vode. Ukoliko je pravi, med će ostati zalepljen za kašiku i spustiti se na dno. Lažni će početi brzo da se otapa u vodi.


5. TEST S MRAVIMA
Manju količinu meda stavite u blizini mrava. Ako navale na njega, to je znak da je med prepun šećera. Pravi med ovi insekti ne diraju zato što pčele u prirodi prave košnicu na drvetu i oblažu je medom da bi se zaštitili od najezd insekata kao što su mravi.


6. ZAGREVANJE
Nekoliko kašika meda stavite u posudu i potom ga zagrejte na visokoj temperaturi u mikrotalasnoj pećnici. Pravi med će se karamelizovati, dok će lažni postati penast i prepun mehurića.


7. PAPIRNA SALVETA
Manju količinu meda stavite na papirnu maramicu ili salvetu. Pravi med će se dugo zadržati na površini i teško će proći kroz maramicu, dok je lažni prepun šećerne vodice i bez problema će proći kroz salvetu.


8. DEKLARACIJA
Proizvođači meda su dužni da na deklaraciji naznače sastav meda i navedu
da li ima dodataka i koliko. Pravi med nema nikakvih dodataka, zato obratite pažnju na deklaraciju. Naravno, to ne mora da bude garancija ni za šta s obzirom na to da proizvođač može i da napiše da nema nečega čega ima i obrnuto. Stručnjaci, s druge strane, tvrde da su ove metode, u stvari, urbane
legende i da je jedini pouzdan način za prepoznavanje prirodnog meda
laboratorijska analiza.

 


Jednostavne kopije možda mogu da se prepoznaju po niskoj ceni i
neprirodnoj, kristalnoj bistrini, koju prirodni med gotovo nikad nema, a
one takoreći savršene je veoma teško otkriti.
Pravi med je skup i baš to ga čini primamljivim za falsifikovanje. Prema
nezvaničnim informacijama, na našem tržištu ima samo 30% prirodnog meda,
a sve ostalo su šećerni sirupi, puni aditiva, koji potencijalno mogu da
ugroze vaše zdravlje. Lažnjaci se najviše prodaju na pijacama i uličnim
tezgama, kao i u malim privatnim prodavnicama.
Pošto je odokativna metoda nesigurna, a pri kupovini ne možete da
isprobate trikove ili radite hemijsku analizu, generalno, naš savet je
da uzimate med po preporuci od proverenih proizvođača

 

Novu epizodu emisije "Potrošačka patrola" pogledajte u videu na početku teksta! 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading