SLOVENCI SPREMAJU OSVETU SRPSKIM PEKARIMA: "Don don" igra prljavu igru!

Autor:

Vesti

02.04.2024

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mali proizvođači na meti jer su se požalili medijima, a o monopolu moćnih niko da se oglasi

SLOVENCI SPREMAJU OSVETU SRPSKIM PEKARIMA: "Don don" igra prljavu igru!

Foto: ST/Vladimir Lukić, Printscreen

Aleš Mozetić

Slovenačka kompanija "Don don", koja se bavi proizvodnjom pekarskih proizvoda, rešila je da krene u odmazdu protiv srpskih pekara.

Pošto naš list danima piše o prljavim igrama Slovenaca, koji imaju za cilj da istisnu ili potpuno uguše male srpske proizvođače, a o kojima su nam svedočili neki od njih, "Don don" je zapretio konkurenciji da će ih doslovno pregaziti zbog informacija koje su dali medijima.

- Slovenci su besni što su njihova nedela izašla u javnost. Kad su videli da svaki dan idu tekstovi o njihovim prljavim igrama i da to neće stati, ali i da su mali proizvođači digli glas na sastanku, potpuno su izgubili živce. Pripretili su svima preko svojih kontakata da se tek sad pripreme za rat, da će ih svi zapamtiti što im ovakvim pričama ruše reputaciju - otkriva za naš list jedan od srpskih pekara.

Paralelno, na površinu izlaze nove metode kojima se Slovenci služe u "osvajanju" tržišta.

- "Don don" prevoznicima i logističkim kućama ponudi visoku cenu prevoza, koja, naravno, nije ekonomski opravdana i koju niko od nas ne može da prati, a sve da bi oni napustili nas ostale. Kad zaključe ugovore, "Don don" ih onda uslovljava i ucenjuje odštetnim zahtevima. Na taj način smo svi oštećeni - priča ovaj srpski pekar.

Takođe, dodaje, Slovenci u određene regije u Srbiji uđu sa cenama vekne i ispod proizvođačke, što lokalni i manji proizvođači ne mogu cenovno da proprate.

- Tako se uništi konkurencija na tom području, a "Don don", kad dođe vreme, podigne cene koliko njima odgovora - dodaje on.

Podsetimo, kako je naš list objavio, "Don don" grubim štelovanjem cena, uključujući i cenu belog hleba sava, koja je određena uredbom Vlade, plaćanjem marketinga i polica u radnjama, obezbeđuju sebi ekskluzivne ugovore s trgovinskim lancima kojima se ostali proizvođači isključuju ili su svedeni na minimum. Uredbom Vlade beli hleb sava ima propisanu cenu od 54 dinara.

Međutim, "Don don" dampingom (prodajom robe po sniženoj ceni da bi se eliminisala konkurencija), prodavcima u trgovinskim lancima nudi ovaj hleb po ceni od čak 28 dinara! Na tu cenu, prodavci dodaju svoju maržu, koja je propisana na maksimalnih šest odsto, i ostatak do 54 dinara, koliko je beli hleb, stave sebi u džep. Prodavci zarade više nego inače, a "Don don" dobija ekskluzivitet. Takođe, cenu belog hleba sava šteluju i kroz umanjenja na zajedničkoj fakturi s drugim proizvodima koje nude, pa im je nemoguće ući u trag.


Vrše pritisak na ministarstvo
da se ukine uredba o ceni hleba

- "Don don" vrši kontinuiran pritisak na državne organe i ministarstva da se ukine uredba o ceni belog hleba sava, koja je trenutno 54 dinara. Cilj im je da se cena postavi na 75 do 80 dinara, što bi bio ogroman udar na stanovništvo - dodaje naš sagovornik.
Ova informacija našem listu je potvrđena iz nekoliko nezavisnih izvora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Ceda

02.04.2024 21:05

Pa sta radi Komisija za zastitu konkurencije! Sta je sa Pericem , sto ne sme da nista uradi, da nije slucajno korumpiran

A ostali?

03.04.2024 09:46

Makar ne podmeće požare u svojim pekarama kao neki, pa uzima pare od osiguranja...