SAVETI U BORBI PROTIV STRESA: Dr iz "Laze Lazarević" otkriva kako da ga pobedimo!

Autor:

Vesti

31.03.2024

10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stres može imati ozbiljan uticaj na naše fizičko i mentalno zdravlje, kao i na našu sposobnost da normalno funkcionišemo u svakodnevnom životu.

SAVETI U BORBI PROTIV STRESA: Dr iz "Laze Lazarević" otkriva kako da ga pobedimo!

Foto: Shutterstock

Važno je prepoznati ozbiljnost situacije kada se stresni simptomi produžavaju i postaju hronični, što može dovesti do razvoja psihosomatskih bolesti. Ovi saveti su korisni za prevazilaženje stresa i održavanje mentalnog i fizičkog zdravlja:

Ovo je nekoliko saveta za borbu protiv stresa:

Nemojte preuveličavati male probleme,

Promenite perpspektivu, promenite ugao posmatranja,

Izbegavajte stresne situacije boljim planiranjem: uzmite više vremena za obavljanje poslova tako da ne morate da žurite.

Isplanirajte dan tako da gospodarite svojim vremenom, a ne ono vama. Naučite da kažete "ne" kad ste preopterećeni. I naučite da kažete "da" malim i malo većim zadovoljstvima.

Nemojte se opterećivati porazima i neuspesima iz prošlosti.

Nemojte brinuti o stvarima koje bi se mogle dogoditi u budućnosti, jer nam znanje o budućnosti nije dato.

Usmerite se na sadašnjost. Živite sada i ovde. Nađite vremena za odmor i relaksaciju svakog dana. I nemojte zbog toga, da se niste usudili, imati grižu savesti!

Foto: pixabay.com

Ilustracija

Hranite se zdravo. Ishrana sa mnogo žitarica, povrća i voća, uče nas nutricionisti, pojačava otpornost na stres.

Razgovarajte sa dragim osobama. Nekada je dovoljno samo to da vas neko sasluša, da vas neko čuje. Neka oni koje volite, znaju da ih volite. Pokažite im to i rečju i delom i telom.

Evo i nekih saveta kako prevazići stres, a koji se nalaze u psihijatrijskim i psihološkim knjigama?

1. Prihvatanje teškoća sa humorom. Uvek imajte na umu reči onog genijalnog italijanskog oskarovca: "Smeh spašava od užasa". 2. Premeštanje pažnje na druge sadržaje, kao što su umetnost, hobiji, kućni ljubimci, putovanja. 3. Tehnike relaksacije, kao što su joga, autogeni trening, meditacija. 4. Bavljenje netakmičarskim sportom. Birajte: lopta ili reket, teren ili bazen, dvorana ili poljana.

Ipak, ako vam ništa od navedenog ne pomaže, potražite stručnu pomoć, savetuje dr Nebojša Živković iz Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", piše na sajtu klinike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading