NEMOJTE DA SE ZBUNITE PO BUĐENJU! Evo zašto se ne osećate "NASPAVANO" - Počelo letnje računanje vremena!

Autor:

Vesti

31.03.2024

06:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svake godine, poslednjeg vikenda u martu, časovnici širom Srbije pomeraju se unapred za jedan sat, a isto tako, poslednje nedelje u oktobru, kazaljke se vraćaju unazad za jedan sat.

NEMOJTE DA SE ZBUNITE PO BUĐENJU! Evo zašto se ne osećate "NASPAVANO" - Počelo letnje računanje vremena!

Foto: pixabay.com/Montaža

Letnje računanje vremena je tema koja svake godine iznova privlači pažnju javnosti. Ovaj sistem pomeranja časovnika za jedan sat unapred, koji je ponovo stupio na snagu noćas, ima dugu istoriju u Srbiji. Prvi put je primenjen 27. marta 1983. godine, a od tada je postao deo svakogodišnje rutine.

Uvođenje letnjeg računanja vremena

Kada je Srbija prvi put uvela letnje računanje vremena, to je izazvalo značajnu pažnju javnosti. Odluka je doneta sa ciljem da se iskoristi veći deo dnevnog svetla tokom letnjih meseci, što je imalo pozitivan uticaj na energetsku efikasnost i racionalnije korišćenje resursa.

Usklađivanje sa Evropskom unijom

Važno je napomenuti da je od 1995. godine, usklađivanje sa letnjim računanjem vremena vršeno na osnovu odluka Vlade, a kasnije je usledilo usklađivanje sa zakonodavstvom Evropske unije. Ovo usklađivanje je bilo od izuzetnog značaja za Srbiju kako bi se održala usklađenost sa međunarodnim standardima.

Promene časovnika

Svake godine, poslednjeg vikenda u martu, časovnici širom Srbije pomeraju se unapred za jedan sat, a isto tako, poslednje nedelje u oktobru, kazaljke se vraćaju unazad za jedan sat. Ove promene imaju uticaj na svakodnevni život građana, kao i na organizaciju poslova i aktivnosti.

Letnje računanje vremena je dakle deo života u Srbiji već decenijama, i iako izaziva ponekad kontroverze, ostaje bitan deo naše svakodnevice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading