Potrošačka patrola: Ne dozvolite da vas pljačkaju na hrani za vašeg kućnog ljubimca! (VIDEO)

Autor: Anđela trifunović

Vesti

26.03.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novu epizodu emisije "Potoršačka patrola" možete pogledati na našem Jutjub kanalu Republika NEWS

Potrošačka patrola: Ne dozvolite  da vas pljačkaju na hrani za vašeg kućnog ljubimca! (VIDEO)

Foto: Republika TV

Kućni ljubimac je postao ravnopravan član vaše familije. Ako ste novopečeni vlasnik (a često i ako niste), s razlogom ste zabrinuti i pitate se kako da ga hranite, koju ogrlicu da mu kupite, koja je adekvatna zaštita protiv buva i krpelja...


Pa kako i ne biste bili zabrinuti kad godinama poznati brendovi povlače iz prodaje neke serije hrane zbog nedozvoljenih supstanci. Takođe, često se ispostavi da su neadekvatni i druga oprema i preparati.

Naš dodatak Potrošačka patrola, kao i istoimena emisija, koju možete pogledati na Jutjub kanalu Republika news, pozabavili su se ovom temom.
Najviše proizvoda, što se tiče hrane, povukla je "Purina" i to zbog prisustva zagađivača, pšeničnog glutena i salmonele... Tu je i drugi poznati brend hill's zbog povećanog nivoa vitamina D, te pre nekoliko dana brend happy dog zbog salmonele.

Foto: Republika TV

Potrošačka patrola, hrana za pse

 

Što se tiče ogrlica, neke su već zabranjene u Francuskoj i Belgiji jer narušavaju psihičko i fizičko zdravlje ljubimaca. Pa kako onda napraviti dobar izbor?
Veterinari će vam savetovati jedno, u petšopu drugo, a vi ste i dalje zbunjeni.


Evo nekoliko saveta kako da izaberete najbolju hranu.
1. Pre svega, vodite računa o uzrastu, rasi i veličini ljubimca,
njegovoj fizičkoj aktivnosti i eventualnim zdravstvenim problemima
2. Birajte hranu u kojoj je prvi sastojak protein životinjskog porekla
3. Izbegavajte mesne prerađevine, žitarice, BHA/BHT konzervanse,
propilenglikol i mononatrijum glutaminat i veštačke boje i zaslađivače.
Sledeće važno pitanje je granule ili vlažna hrana?


U najkraćem: obe opcije su dobre, probajte šta vaš pas više voli da jede!
Kvalitetne granule sadrže sve najvažnije vitamine i minerale, koji igraju ključnu ulogu za zdravlje vašeg ljubimca. Vlažna hrana može biti u kesici, tetrapaku ili konzervi, sočna je, mekana i  vrlo ukusna i možete je kombinovati s granulama, što je odlična opcija za izbirljive pse. Cena nije uvek pokazatelj kvaliteta, ali lista sastojaka ne laže... Zato uvek čitajte deklaracije i obratite pažnju da bitne sastojke. Kad ste završili s izborom hrane, vreme je da odaberete ogrlicu za šetnju.
Ako imate većeg psa, zaboravite na ogrlice s bodljama i davilice. Dokazano je da izazivaju anksioznost i agresiju čak i kod onih pasa koji po prirodi nisu agresivni, pa su u Francuskoj i u Belgiji odnedavno zabranjene.


Isto važi i za električne ogrlice, koje emituju neprijatan zvuk ili prskaju hemikalije koje štete čulu mirisa. Stručnjaci kažu da predstavljaju rizik po zdravlje životinja, čak i kada ih koriste dreseri s najboljim namerama.

Foto: facebook

Kućni ljubimac

 


Praksa je pokazala da ne postoji 100% zaštita od parazita. Tablete, ampule ili ogrlice. Šta sad tu izabrati?
Možda će vam pomoći informacija da su u Francuskoj ogrlice protiv buva i krpelja zabranjene jer mogu da izazovu trovanje. Naravno, proizvođači smatraju da su njihovi proizvodi bezbedni jer nisu imali primedbe kupaca i ističu da su na ambalaži jasno naveli da vlasnici nakon stavljanja ogrlice obavezno treba da operu ruke i ne treba da spavaju sa svojim kućnim ljubimcima.


Ono što je važno kao generalni savet, ne nasedajte na ono na šta su mnogi naseli. Ne dozvolite da vas deru i uvaljuju vam preskupe stvari za kućne ljubimce, a ne dozvolite ni da vas ubeđuju da treba da kupite nešto što vam, u stvari, uopšte ne treba.

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading