GRUJIČIĆ: Nuklearna medicina velika šansa u lečenju malignih bolesti

Autor:

Vesti

25.03.2024

10:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka zdravlja u Vladi Srbije, Danica Grujičić, najavila je da će Ministarstvo zdravlja potpisati Memorandum o saradnji sa "Rosatomom" - globalnim liderom u primeni nuklearne energije u raznim oblastima.

GRUJIČIĆ: Nuklearna medicina velika šansa u lečenju malignih bolesti

Foto: Branimir Brana Jovanovic

Danas je u Sočiju započeo internacionalni forum "Atom Ekspo 2024", gde će se okupiti više stotina učesnika, uključujući predstavnike vlada i čelnike institucija iz oblasti nuklearne energije.

Glavna tema foruma je "Čista energija-Kreiramo budućnost zajedno", a fokus će biti na globalnoj upotrebi nuklearne energije.


Ministarstvo zdravlja Srbije potpisuje Memorandum o saradnji sa "Rosatomom"

Ministarka zdravlja u Vladi Srbije, Danica Grujičić, najavila je da će Ministarstvo zdravlja potpisati Memorandum o saradnji sa "Rosatomom" - globalnim liderom u primeni nuklearne energije u raznim oblastima. Ona je istakla značaj ovog partnerstva i naglasila da "Rosatom" predstavlja svetsku vodeću kompaniju u oblasti atomske energije.

Potencijal nuklearne medicine

Ministarka Grujičić istakla je značaj nuklearne medicine u razvoju, ističući da postoji velika šansa u kombinaciji biološke terapije i inovativne terapije sa izotopima, odnosno radiofarmacima. Nuklearna medicina predstavlja inovativan pristup koji omogućava precizno usmeravanje terapije ka malignim ćelijama, što otvara nove mogućnosti u lečenju onkoloških i autoimunih bolesti.

Primarna zdravstvena zaštita kao oslonac zdravstvenog sistema

Ministarka je naglasila važnost organizacije primarne zdravstvene zaštite kao oslonca celokupnog zdravstvenog sistema. Istakla je značaj pravovremenog reagovanja i implementacije inovativnih tehnologija u dijagnostici i lečenju, kako bi se efikasno odgovorilo na izazove koji proizilaze iz onkoloških i autoimunih oboljenja.

Nuklearna energija kao faktor budućnosti

Nuklearna energija predstavlja ključni faktor u globalnim energetskim planovima, a forum "Atom Ekspo 2024" pruža mogućnost razmene iskustava i ideja u cilju kreiranja održivih energetskih rešenja za budućnost. Ovaj skup okuplja stručnjake iz različitih oblasti, težeći ka zajedničkom stvaranju inovativnih rešenja koja će oblikovati energetsku budućnost planete.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading