OVO MORATE DA ZNATE! Šta nikako NE SMETE da prenesete preko granice? ŠOKIRAĆETE SE! (VIDEO)

Autor:

Vesti

22.03.2024

06:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko putujete automobilom, postoje određene količine cigareta i alkoholnih pića koje možete uneti bez plaćanja carine.

OVO MORATE DA ZNATE! Šta nikako NE SMETE da prenesete preko granice? ŠOKIRAĆETE SE! (VIDEO)

Foto: ST/N. PANČIĆ

Kada putujete u Evropsku uniju, postoje određena pravila o tome šta smete da unesete sa sobom preko granice. Lični prtljag poput odeće, obuće, higijenskih potrepština, mobilnih telefona i laptopova je dozvoljen u razumnoj količini za ličnu upotrebu.

Što se tiče hrane, važno je znati da iz Srbije i Bosne i Hercegovine nije dozvoljen unos mesa, mleka i njihovih proizvoda. To znači da salame, paštete, pavlaka, sir i jogurt nisu dopušteni za prenos preko granice.

 

@bukamagazin Šta ne smiješ da preneseš preko granice kada ideš na put? Došlo je vrijeme odmora i putovanja a naši ljudi često prelaze granicu sa Hrvatskom i ulaze u Evropsku uniju. Evo kakva su pravila. Prije svega, slobodan je unos ličnog prtljaga kao što su obuća, odjeća, higijenske potrepštine, mobilni telefon, laptop i sl., za ličnu upotrebu u razumnoj količini. Ako ideš iz BiH ili Srbije, meso, mlijeko i njihove proizvode ne smiješ da unosiš. Dakle, salame, paštete, vrhnje, sir i jogurt nisu dopušteni za prenos. Ako putuješ automobilom, bez carine možeš da uneseš 40 cigareta, 2 litra alkoholnih pića koja imaju manje od 22% alkohola, odnosno jedan litar jačeg alkoholnog pića, kao i 16 litara piva. Takođe, možeš da uneseš čokolade i slatkiše ali sa manje od 50 % prerađenih mliječnih proizvoda, hljeb, kolače i kekse s manje od 20 % prerađenih mliječnih proizvoda za ličnu upotrebu, do 2 kg meda, jaja, mlijeka u prahu i hrane za dojenčad i čak 20 kg proizvoda ribarstva. Treba napomenuti i da su putnici koji ulaze u EU a imaju 10.000 ili više evra gotovine, obavezni da iznos prijave carini na graničnom prelazu. #putovanje #granica #prelazakgranice #hrvatska #bosnaihercegovina #srbija #evropskaunija #foryoupage #pravo #carina #carinik #odmor #fyp #praznici #novagodina #put #putovanja #putovati #granica #granicniprelaz ♬ Traveling - Melodion

 


Šta možete uneti u automobilu?

Ukoliko putujete automobilom, postoje određene količine cigareta i alkoholnih pića koje možete uneti bez plaćanja carine. To uključuje 40 cigareta, dva litra alkoholnih pića sa manje od 22% alkohola ili jedan litar jačeg alkoholnog pića, kao i 16 litara piva.

Takođe, dozvoljen je unos čokolada, slatkiša, hleba, kolača, keksića, meda, jaja, mleka u prahu, hrane za bebe i čak 20 kilograma ribarskih proizvoda.

Obavezno prijavljivanje veće količine gotovine

Važno je napomenuti da putnici koji ulaze u EU, a nose sa sobom 10.000 ili više evra gotovine, obavezni su da taj iznos prijave carini na graničnom prelazu. Ovo pravilo se odnosi na sve putnike koji nose veće količine gotovine prilikom ulaska u EU.

Ova pravila su važna za sve putnike koji prelaze granicu sa Hrvatskom i ulaze u Evropsku uniju, te je preporučljivo da se unapred dobro informišu o carinskim propisima kako bi putovanje proteklo bez neprijatnosti.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading