ŠTA TO KRIJE ''NEOPLANTA''? Kompletnu proizvodnju baziraju na SMRZNUTOM mesu, pitanja Republike ostala BEZ ODGOVORA!

Autor:

Vesti

19.03.2024

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznata kompanija kompletnu proizvodnju bazira na uvoznom smrznutom mesu, a delikatese reklamira kao domaće.

ŠTA TO KRIJE ''NEOPLANTA''? Kompletnu proizvodnju baziraju na SMRZNUTOM mesu, pitanja Republike ostala BEZ ODGOVORA!

Foto: Public

Pa kako može nešto iz Vojvodine, a još od mesa, da ne bude najbolje?

Ovako svoje proizvode reklamira Industrija mesa "Neoplanta" iz Novog Sada. Zgodan slogan, još i da je tačan... Naime, prema saznanjima Republike, ova kompanija kompletnu proizvodnju bazira na uvoznom, smrznutom, mesu!

OPASNOST IZ EU

Tu je i reklama za proizvod "Naška šunka", prste da poližeš.

- "Neoplanta" delikates proizvodi su pravljeni od pažljivo biranih vrsta pilećeg i svinjskog mesa, a rezultat toga je savršeno nežna tekstura, koja garantuje visok kvalitet - piše na sajtu, gde je jedino brižljivo sakriveno poreklo tog mesa.

Dakle, u samom startu, na zvaničnom sajtu "Neoplante" najobičnija obmana - u njihovim prerađevinama nema ni grama domaćeg mesa, a naši pokušaji da saznamo zašto je to tako i da li meso koje uvoze ispunjava sve sanitarne uslove, ostali su uzaludni.

Nije retka praksa da se u zemljama Evropske unije budzašto prodaje meso kome ističe rok trajanja, a koje se u Srbiji brže-bolje prerađuje u "delikatese savršenog ukusa". Ne znam da li to radi i "Neoplanta", to treba da utvrdi inspekcija, ali čudi njihovo ćutanje. Ako ne rade ništa nezakonito i opasno po zdravlje mušterija, zašto to i ne kažu jasno i glasno - kaže naš sagovornik iz ove branše.

ZID ĆUTANJA

Prvi mejl na adresu ove kompanije poslali smo još u petak 8. marta. Pitanja su bila veoma konkretna: da li meso koje uvoze prolazi sanitarnu kontrolu i da li ima količina kojima je istekao rok trajanja?

U ponedeljak 11. marta jedan od službenika u "Neoplanti" nam je potvrdio da su mejl primili, da su nadležni na sastancima i da će nam odgovoriti "najverovatnije po podne". To popodne se proteglo do 13. marta, kada smo poslali novi mejl, s upozorenjem da planiramo da objavimo tekst i da ćemo biti prinuđeni da ga objavimo bez odgovora druge strane.

Na telefon se tog dana ponovo javio isti službenik, podsetili smo ga da smo im se obratili još 8. marta, ali smo iz njegovog odgovora zaključili da "Neoplanta" uopšte nema nameru da odgovori na pitanja.

Smišljena obmana potrošača

Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača "Efektiva" za Srpski telegraf kaže da je zakon jasan.

- Na deklaraciji mora da stoji odakle je meso od kog je određen proizvod napravljen. Ako je uvezeno, mora se naglasiti iz koje zemlje. Često mesne industrije koriste, da kažemo, neku vrstu obmane za potrošače jer prikrivaju takve informacije, a onda brend promovišu kao domaći - ističe Gavrilović.

Trovanje mesom najopasnije

Koliko je opasno uneti u organizam meso kom je istekao rok, govore i podaci američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

- Kada se govori o trovanju hranom, najčešće je trovanje sirovim mesom. Simptomi koji ukazuju na trovanje hranom su bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje, dijareja, drhtavica, bolovi u mišićima... - piše u brošuri ovog centra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading