OVO SU PRAVILA OVOGODIŠNJEG USKRŠNJEG POSTA! RIBA DOZVOLJENA SAMO DVA DANA - Četiri bi se trebalo potpuno uzdržavati od hrane!

Autor:

Vesti

18.03.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vaskršnji post počeo je danas i završava se 4. maja.

OVO SU PRAVILA OVOGODIŠNJEG USKRŠNJEG POSTA! RIBA DOZVOLJENA SAMO DVA DANA - Četiri bi se trebalo potpuno uzdržavati od hrane!

Foto: Shutterstock

Veruje se da je prva osoba koja je postila pred Uskrs bio sam Isus Hrist, jer se on pre smrti uzdržavao od hrane i pića. Potom su njegovi sledbenici pred praznik kojim se slavi njegovo vaskrsenje počeli da poste.

Telesni post odnosi na udržavanje od alkohola i hrane životinjskog porekla, ali ništa manje važan nije duhovni post, koji se odnosi na odricanje od grešnih i zlih misli.

Trebalo bi naglasiti da je Uskršnji post najstroži i da baš retko dozvoljava vino, a još ređe ribu.

Ono što bi trebalo vernici da znaju, kada je u pitanju ovogodišnji post, jeste da danas, sutra i prekosutra trebalo bi da se uzdržavaju od bilo kakve hrane, jer je tada na snazi apsolutni post. Do kraja posta, još jedan dan na snazi će biti apsolutna post, a to je na Veliki petak, koji pada 3. maja.

Ulje je dozvoljno za Mladence (22. marta), kao i svake subote i nedelje, kao i a Veliki četvrtak.

Sve ostale dane se posti na vodi, a to znači, da sve što se jede mora isključivo biti samo na njoj i pripremljeno.

Riba je dozvoljena da se jede samo na Cveti i Blagovesti, 28. odnosno 7. aprila.

POST PO NEDELJAMA

Prva nedelja Uskršnjeg posta – Čista nedelja (Todorova)

Čista nedelja, poznata još i kao Todorova ili Teodorova nedelja, podrazumeva da se prva tri dana posta vernici pridržavaju takozvanog trimirja, odnosno potpunog uzdržanja od hrane i pića.

Mnogima to, međutim, nije lako, pa se pribegava tzv. suhojedenju i postu na vodi.

Posle prva tri dana uzdržavanja, u četvrtak se posti na vodi, a ostatak nedelje na ulju.

Druga nedelja Uskršnjeg posta – Pačista nedelja

Tokom druge nedelje Vaskršnjeg posta, na vodi se postu u periodu od ponedeljka do petka, a u subotu i nedelju je dozvoljeno ulje.

Treća nedelja Uskršnjeg posta – Krstopoklona nedelja

Vernici se udržavaju svih iskušenja duha i poklanjaju se Časnom krstu, pa otud ovo ime nedelje.

Tada se posti na vodi od ponedeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, dok se u nedelju jede riba, pošto je na ovaj dan (7. april) praznik Blagovesti.

Četvrta nedelja Uskršnjeg posta – Sredoposna nedelja

Tokom četvrte nedelje Vaskršnjeg posta, na vodi se postu u periodu od ponedeljka do petka, a u subotu i nedelju je dozvoljeno ulje.

Vernici se tada posvećuju radu i ne izgovaraju ružne reči čak ni u šali.

Peta nedelja Uskršnjeg posta – Gluva nedelja

Ovo je vreme pokajanja i tišine, kada su zabranjeni zabava i slavlja, zbog čega se i kaže da je ta sedmica gluva.

Pravilo je da se posti na vodi u ponedeljak i utorak, a od srede – na Prvo bdenije – do nedelje na ulju, s tim što je u petak – na Drugo bdenije – dozvoljeno i vino.

Šesta nedelja Uskršnjeg posta – Cvetna nedelja

Šesta nedelja Vaskršnjeg posta je posvećena biljnom svetu i cveću, kada se veruje da ne treba sejati jer neće biti ploda. Prave se venčići od prolećnog poljskog cveća i vrbovih grančica.

Ime je dobila po prazniku Cveti, kojim se slavi Hristov ulazak u Jerusalim. Tada se posti na vodi od ponedeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, dok se u nedelju jede riba jer se tada slave Cveti.

Sedma nedelja Uskršnjeg posta – Stradalna nedelja

Vernici provode poslednje dane pred Uskrs u molitvi i pokajanju.

Prva tri dana se posti na vodi, Veliki četvrtak je razrešenje na ulje, a Veliki petak dan apsolutnog posta. U subotu se posti na vodi, a u nedelju, na Uskrs, vernici prelaze na mrsnu hranu.

Bonus video

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Aleksandar Marinkovicć

18.03.2024 22:37

Ja nepoštujem nikakva pravila ja ih kršim uvek ja jedem mrsun hranu uvek tako će biti zauvek da znate samo ja ntereba da postim nikad uživotu nepada mi napamet