OVDE SE NAJBRŽE POSTAJE ČOVEK! Republika u poseti vojnoj gimnaziji i internatu

Autor:

Vesti

16.03.2024

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U toku je konkurs za upis, koji traje do kraja ovog meseca

OVDE SE NAJBRŽE POSTAJE ČOVEK! Republika u poseti vojnoj gimnaziji i internatu

Foto: ST/Vladimir Lukić

Besplatno školovanje, posle kog je zagarantovan posao, prednosti su obrazovanja u vojnim školama, gde se konkurs za upis završava 31. marta. 
Iz Vojne gimnazije u Beogradu, koju je posetio Srpski telegraf i portal Republika, poručuju da spremno dočekuju novu generaciju učenika.


Vojni gimnazijalci imaju drugačiji tretman i uslove u odnosu na vršnjake u civilnim školama. Za vreme školovanja učenicima su obezbeđeni smeštaj i ishrana, udžbenici i školski pribor, odeća i obuća (uniforma), zdravstvena zaštita i stipendije, odnosno mesečna primanja uređena propisima Ministarstva odbrane. Sada su primanja vojnih gimnazijalaca od 8.000 do 14.000 dinara, zavisno od razreda, uspeha i zalaganja učenika. Gimnazijalci s kojima smo razgovarali više su nego zadovoljni, te ističu a su ispunili svoj san.

Foto: ST/Vladimir Lukić

U poseti vojnoj gimnaziji

 

PROCES SELEKCIJE


Načelnik Vojne gimnazije potpukovnik Blagoje Đačić priča da će ove godine ta škola primiti 110 učenika - 80 za opšti smer i 20 za vazduhoplovni smer prvog razreda, kao i po pet učenika na opšti smer u drugi i treći razred:
- Kandidati koji ispunjavaju opšte i posebne uslove konkursa treba neophodnu dokumentaciju da donesu u Vojnu gimnaziju ili pošalju poštom. Za vojne škole tradicionalno vlada veliko interesovanje i zasad je odziv odličan. Prijavljeno je, u poređenju sa prošlom godinom, duplo više kandidata. 


Po zatvaranju konkursa, kako objašnjava, sledi obrada dokumentacije i proces selekcije.
- Vojna gimnazija je pre bila muška gimnazija. Međutim, od 2007, kad je odobreno da i devojke konkurišu u vojnim školama, njihovo interesovanje raste - priča Đačić.
Vojna gimnazija ima dva smera - opšti, po principu gimnazije opšteg tipa, i vazduhoplovni smer, formiran pre dve godine, s ciljem da se učenici dodatno motivišu i pripreme za nastavak školovanja na Vojnoj akademiji, na studijskom programu vojno vazduhoplovstvo.


Po završetku školovanja učenici su u obavezi da nastave školovanje na Vojnoj akademiji. U suprotnom, u obavezi su da vrate novac uložen u školovanje, što nije malo.


SAMOSTALNOST


Potporučnik Aleksandra Manić, zamenik komandira 49. klase, objašnjava kako se radi u internatu:
- Mi radimo sa učenicima, podržavamo ih i zajedno ispunjavamo i ostvarujemo uspehe i dovodimo ih do nivoa na kom mogu uspešno da završe Vojnu akademiju i kasnije se zaposle i aktiviraju kao oficiri VS. Učenici se rano obuče za svoje buduće pozive, sazru pre svojih vršnjaka u civilnim školama. I dosta su ozbiljniji, samostalniji, spremni da sebi i porodici obezbede pristojan život, a pritom rade posao koji vole.

Foto: ST/Vladimir Lukić

U poseti vojnoj gimnaziji

 

Učenici ovde sazrevaju pre svojih vršnjaka, kaže potporučnik Aleksandra Manić

 

Odlični đaci mogu u grad svakog dana

Vojni gimnazijaci su u obavezi da stanuju u internatu, gde je život, prema objašnjenju Đačića, ustrojen po vojničkim principima: ustajanje u šest ujutru, doručak u 6.30, nastava od osam časova i posle (van)nastavnih aktivnosti, u 22 sata, jesu povečerje i spavanje.
Svi učenici imaju redovan izlazak u grad petkom, subotom i nedeljom. A odlični učenici i oni koji su izuzetni po disciplini imaju stalnu dozvolu, mogu svaki dan da izlaze, neograničen broj puta.

Foto: ST/Vladimir Lukić

U poseti vojnoj gimnaziji

 

ŠTA KAŽU UČENICI


Nemanja Đurđev (18) završava četvrti razred kao odličan đak, jedan od najuspešnijih u klasi. Ostvarivao je zapažene rezultate na svim nivoima takmičenja iz matematike, srpskog jezika i književnosti i istorije. I na Vojnoj akademiji upisuje smer vojno-elektronsko inžinjerstvo.


- Sve to je moguće zahvaljujući i profesorima koji s nama predano rade. Ako neko vidi sebe kao budućeg oficira, moja preporuka je da upiše Vojnu gimnaziju zato što će ovde steći prijateljstva i znanja. Mi smo svi ovde kao velika porodica.
Nemanja je, inače, iz Beograda. Ali stanuje u internatu, a kući, koja je u blizini, ide vikendima:
- Ima to svojih prednosti i mana. Ako mi je nešto potrebno, mogu brzo da odem do kuće, ali je teško što nisam kod kuće, a vrlo sam blizu porodice. 

Mihailo Mandić (17) pohađa treći razred. Na polugodištu osmog razreda video sam konkurs, pričao sa roditeljima i odlučio da upišem Vojnu gimnaziju. Dolazim iz Apatina. Ova škola pruža odlično obrazovanje i potencijal za nastavak školovanja na Vojnoj akademiji. I svi koji žele da se bave sportom ovde imaju sjajne uslove. Trenirao sam kajak pet-šest godina i pre upisa, a ovde nastavio. U internatu nam je popunjen dan, ali imamo i slobodnog vremena. Vojna gimnazija nas je pripremila za život, za razliku od kuće i civilnog školovanja, gde je sve ušuškano.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading