OPREZ! Kratak spoj na unutrašnjim instalacijama izazvao požar: Kako da ne dođe do havarije kao što je bila u Čačku?

Autor:

Vesti

16.03.2024

06:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Elektrodistribucija je istakla da nije nadležna za kvarove na unutrašnjim instalacijama i da vlasnici stanova snose odgovornost za održavanje istih.

OPREZ! Kratak spoj na unutrašnjim instalacijama izazvao požar: Kako da ne dođe do havarije kao što je bila u Čačku?

Foto: RINA

Nedavna eksplozija bojlera u zgradi u Ulici Čačanski partizanski odred broj dva izazvala je uznemirenost među stanarima i postavila pitanje odgovornosti za instalacije. Elektrodistribucija Čačak je nakon incidenta naglasila da požar nije nastao zbog kvara na njenim uređajima, već na unutrašnjim instalacijama zgrade. Prema zakonu, vlasnici stanova su odgovorni za održavanje instalacija u svojim domovima, dok je provera zajedničkih instalacija obaveza upravnika stambenih zajednica.

Iskustva stanara tokom eksplozije

Stanovnici zgrade opisuju svoja iskustva tokom eksplozije bojlera. Stana Babić je bila jedna od stanarki koja je bila uznemirena zbog eksplozija, dok je Ljubica Zeljković opisala kako se dim proširio kroz zgradu, stvarajući maglu sličnu prašini. Zoran Grujović je istakao važnost brze reakcije i ostanka u stanu kako bi zaštitio svoju porodicu od dima.

Odgovornost vlasnika za elektroinstalacije

Elektrodistribucija je istakla da nije nadležna za kvarove na unutrašnjim instalacijama i da vlasnici stanova snose odgovornost za održavanje istih. Prema zakonu, vlasnici su dužni da redovno proveravaju instalacije što je precizirano Pravilnikom o dinamici i obimu tekućeg održavanja. Upravnici stambenih zajednica takođe imaju ulogu u pokretanju provere zajedničkih instalacija.

Preventivne mere i saveti

Kako bi se izbegle slične havarije, građani treba da angažuju licencirane firme za proveru instalacija, a vatrogasci savetuju brzo napuštanje zgrade u slučaju havarije. Bojan Vuković, šef smene Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Čačku, ističe važnost isključenja struje u takvim situacijama, kao i korišćenje protivpožarnih stepenica ili stepenišnog prostora za evakuaciju.


Nakon nedavne eksplozije bojlera, važno je naglasiti odgovornost vlasnika stanova za održavanje elektroinstalacija, kao i značaj redovne provere istih. Stanari i upravnici stambenih zajednica trebalo bi da sprovode preventivne mere kako bi osigurali sigurnost svih u zgradi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading