POTROŠAČKA PATROLA: Analizirali smo sok kompanije "Knjaz Miloš", više jabuke nego maline, a piše CRVENI MIKS! (VIDEO)

Autor: Anđela Trifunović

Vesti

12.03.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova epizoda emisije "Potrošačka potrola" je na našem kanalu Republika News

U prodavnicama je sve veći izbor osvežavajućih voćnih napitaka. Koliko puta vam se desilo da vam šarena inovativna ambalaža sugeriše "Kupi me! Probaj me!" Da li, međutim, znate šta kupujete?


Emisija "Potrošačka patrola", koju možete pogledati na Jutjub kanalu Republika news, izabrao je jedan karakterističan voćni (krajnje uslovno rečeno, da ne kažemo netačno rečeno) napitak...

Foto: Republika TV

Potrošačka patrola, analiza sokova

 


Izabrali smo tjub red miks (tube red mix), pa smo poželeli da ga probamo da vidimo šta nam to nudi "Knjaz Miloš". Prodaje se kao jedinstveno mutno osveženje u kom su savršeno spojeni ukusi višnje, maline, crvenog grožđa, jabuke i pomorandže. Na deklaraciji piše da sadrži 10% koncentrisanog soka. Zanimljivo je da se zove red miks, a najviše ima jabuke - 5%, po 2% crvenog grožđa i narandže, a najmanje ima višnje i maline - po 0,5%. Pa kakav je to red miks i od čega je onda tako crven pošto nam i naziv i slike voća na ambalaži, u stvari, sugerišu da su u ovom soku velike količine najcrvenijeg voća. Ukratko, i za ovaj napitak, kao i za većinu miks sokova, važi pravilo da, šta god pijete, uglavnom pijete jabuku jer je ona najjeftinija.

Foto: Republika TV

Potrošačka patrola, analiza sokova

 


Ovaj napitak obogaćen je kiselinama, trinatrijum-citratom, konzervansima, kukurznim skrobom i bojama. Normalno da je crven kad poseduje koncentrat šargarepe, crne ribizle i hibiskusa. Iako tjub red miks ima najmanje voćnog soka, kao što smo već konstatovali, ambalaža je ukrašena slikama savršenih plodova. Proizvođač na ovaj način ne krši zakon, ali dovodi potrošače u svojevrsnu zabludu da bi poboljšao prodaju.

Republika

Foto: Republika TV

Potrošačka patrola, analiza sokova


Stručnjaci s kojima smo razgovarali upozoravaju da je napitak nezdrav jer sadrži mali procenat voća, a veliku količinu šećera. Svi ljubitelji red miksa nakon ispijene flašice osećaju trenutno zadovoljstvo zbog naglog skoka šećera, pa česta konzumacija može dovesti do gojaznosti i zavisnosti. Ako mislite da pijete zdrav osvežavajući voćni napitak, grdno se varate! Renomirani proizvođač "Knjaz Miloš" vam, u suštini, prodaje šećernu vodicu s ukusom i mirisom voća, a ni drugi proizvođači nisu bolji. Zato čitajte dobro deklaracije i birajte ono što je zdravije! Ne zaboravite da slika savršenih plodova na ambalaži ne znači da je ovaj napitak bogat voćnim sastojcima jer voća najčešće ima samo u tragovima

 

Novu epizodu emisije "Potrošačka patrola" pogledajte u videu na početku teksta! 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading