Nova zaraza BOGINJA preti na jesen!

Vesti

27.03.2018

16:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jenjava epidemija malih boginja u Beogradu! Broj obolelih drastično je opao poslednjih dana, pa je sa 108 od pre dve nedelje ili rekordnih 160 s početka februara spao na 51, pokazuju podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ).

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Epidemiolog dr Zoran Radovanović potvrdio je da očekuje da će epidemija morbila stati za mesec dana. Međutim, on upozorava i da postoji opasnost da nam se morbile na jesen vrate, i to u još težem obliku ukoliko do maja ne bude vakcinisano 95 odsto predškolske dece.

- Ako se to dogodi, postoji mogućnost da se epidemija razvuče tokom naredne zime i ko zna kad će onda stati i koliko će žrtava odneti - kaže dr Radovanović.

DR RADOVANOVIĆ: Ako se ne vakciniše 95 odsto dece, morbile će se vratiti u težem obliku

On objašnjava da boginje uglavnom "miruju" leti jer su ljudi na odmorima, škole i vrtići su prazni, pa se zaraze slabije šire.

- Svakako je vakcinacija najvažnija i sreća je da sve više roditelja odlučuje da veruje struci i vakciniše decu. Ipak, šarlatani nastavljaju da deluju i da se oglašavaju, ali sve manje - kaže dr Radovanović.

U Srbiji je od oktobra 2017. do danas od malih boginja obolelo više od 4.000 ljudi. Obolevaju najčešće odrasli između 30 i 39 godina i deca od jedne do četiri godine. Po najnovijim podacima, više od četvrtine zaraženih Beograđana živi na Paliluli.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading