OTKRIVAMO TAJKUN MIOMIR POJIĆ MIKELE UHVAĆEN U PREKRŠAJU: Biznismen hteo da prevari državu za sat od 53.000 evra

Autor: B.B/E.S.T

Vesti

05.03.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski biznismen Miomir Pojić zvani Mikele kupio je skupoceni ženski ručni sat poznate američke kompanije nakita i satova "Jacob&co" za skoro 53.000 evra.

OTKRIVAMO TAJKUN MIOMIR POJIĆ MIKELE UHVAĆEN U PREKRŠAJU: Biznismen hteo da prevari  državu za sat od 53.000 evra

Foto: Privatna arhiva

Iz prodavnice je taj zlatni sat optočen dijamantima s narukvicom od kože aligatora avionom stigao na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", na čijem graničnom prelazu je "pao" jer je raskrinkana namera da se izvrši prevara i zakine država - da se ovaj luksuzni sat prenese kao "poklon" za devojku, zametnut u ručnom prtljagu, samo da bi se izbeglo plaćanje poreza i carinskih dažbina. Ali pošto je podmetačina propala, protiv tajkuna je pokrenut zahtev za prekršajnu prijavu.


Da zlo bude veće, Pojić je radio u državnim finansijskim institucijama - Narodnoj banci Srbije, Ministarstvu finansija i eUpravi.
- Umesto da bude primer kako se poštuje zakon, on pokušava da prevari državu. Izvadi 53.000 za sat, a cicijaši na dažbinama državi. Sramota - priča upućeni sagovornik Srpskog telegrafa.


Pojić je, kako dokazuju dokumenti u koje je Srpski telegraf imao uvid, sat kupio 20. decembra za 52.710 evra u juvelirnici Jacob&co u Ženevi. Skupoceni sat je, kako je navedeno, sledećeg dana (21.12.2023) predat izvesnom R. R. (Roaschei Rubinow - ili puno ime poznato redakciji) da ga dostavi iz Ženeve preko Beča, preko dva leta (OS576 i OS 739) do Beograda.


- Dana 22.12.2023. oko ponoći letom OS 739 iz Beča doputovao je R. R. i s ručnim prtljagom se uputio u zeleni kontrolni prolaz, čime se jasno deklarisao da nema ništa da prijavi za carinu. Pregledom prtljaga pronađen je neprijavljen ženski ručni sat jacob&co, s zlatom i dijamantima i narukvicom od kože aligatora vredan 52.710 evra. Prekršilac je izjavio: "Nisam znao da treba da prijavim robu, to je poklon za moju devojku i prvi put mi se dešava ovako nešto" - navodi se u zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka.
Na ovaj slučaj pokušaja teške zloupotrebe ukazala je tad i saopštenjem Uprava carine Srbije.


- Carinici su 22. decembra 2023. na graničnom prelazu Aerodrom "Nikola Tesla" sprečili jednog putnika da u našu zemlju, bez prijavljivanja, unese ženski ručni časovnik optočen brilijantima, čija je vrednost procenjena na gotovo 53.000 evra. Prekršaj je otkriven kada je u zelenom kontrolnom prolazu, namenjenom onima koji nemaju ništa za prijavljivanje, zaustavljen 54-godišnji strani državljanin, koji je doputovao letom iz Beča, preuzeo prtljag s pokretne trake i mirno se uputio ka aerodromskom izlazu. Međutim, odabir zelenog kontrolnog prolaza ne znači da pregleda neće biti, pa je tako i ovaj putnik upitan da li ima nešto da prijavi. Kada je odgovorio odrično, rekavši da sa sobom nosi samo lični prtljag, carinici su odlučili da kofere najpre pregledaju skenerom koji se nalazi u zelenom kontrolnom prolazu, a potom su od putnika zatražili da ih otvori.
U jedan od kofera bilo je, kako su dodali, spakovano i originalno pakovanje luksuznog sata poznate robne marke jacob&co.


- Otvorivši kutiju pred carinicima se ukazao pozlaćeni ženski sat, optočen brilijantima, za koji je na osnovu prateće dokumentacije i originalnog računa, utvrđeno da je nedavno kupljen po ceni od 52.700 evra. Na pitanje zašto vrednu robu koju nosi sa sobom nije prijavio, putnik je rekao da nije znao da to treba da učini jer je reč o poklonu.
Iz Uprave carina su tada objasnili da su pokloni, takođe, roba i za njih važi isto pravilo kao i za bilo koju drugu stvar:
- Ako odlučite da na poklon kupite 53.000 evra vredan sat optočen brilijantima, onda ne možete da se uputite ka izlazu kao da nemate ništa da prijavite.



Ovako je Pojić hteo da prevari i Srpski telegraf


Na molbu Srpskog telegrafa da prokomentariše to da je jedan putnik iz Beča nosio za njega sat od 53.000 evra koji nije prijavljen carini, te da li je i koliko platio porez na taj sat i da li smatra da je to u redu s obzirom na njegovo iskustvo u radu u Ministarstvu finansija, NBS i eUpravi, Pojić nije konkretno odgovorio.


- Poštovani, ne znam ko Vas informiše ali informacije koje imate nisu tačne i čak su zlonamerne. Ja jesam sat kupio, a isti sam uvezao i platio carinu i porez na mnogo veći iznos koji vi navodite. Ukoliko budete nastavili s ovim zlonamernim kontaktima biću prinuđen da se zaštitim svim pravnim sredstvima koja su mi na raspolaganju. U prilog ću Vam poslati i dokumenta koja potvrđuju moje tvrdnje.
Međutim, u poslatim dokumentima je navedeno da je on 2. februara 2024. platio na carinarnici porez od 1.874.907,20 dinara (oko 15.957 evra) što implicira da se radi o satu čija je vrednost oko 80.000 evra. Odnosno da je Pojić problem u vezi sa satom od 53.000 evra pokušao da zabašuri dokazima o drugom kupljenom časovniku.


Činjenice


- obaveza putnika je da na graničnom prelazu prijavi novu robu, vredniju od 100 evra, koju nosi sa sobom, bez obzira na to da li je reč o odeći, tehničkim uređajima, nakitu... koje sa sobom unosi, odnosno uvozi u zemlju
- ako su vrednije od 100 evra da na njih plati uvozne dažbine: carinu i PDV
- roba kupljena u inostranstvu za sopstvene potrebe, čija vrednost ne prelazi 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, može se cariniti u tzv. skraćenom postupku, na graničnom prelazu
- u tom slučaju, na carinsku osnovicu (procenjenu vrednost robe) zaračunava se carina od 10 odsto, a na dobijeni iznos (carinsku osnovicu uvećanu za iznos carine) se obračunava PDV od 20 odsto
- ukoliko, pak, vrednost robe prelazi 3.000 evra, onda će se roba cariniti u redovnom carinskom postupku
- uvozne dažbine ne plaćaju se na lični prtljag, što mnogi putnici s kupljenom robom u inostranstvu pokušavaju da zloupotrebe. Izgleda da je to i ovde bio slučaj
- lični prtljag čine svi predmeti koje putnik nosi sa sobom i služe mu dok je na putovanju, npr. odeća, obuća, razni tehnički uređaji, sportski rekviziti, predmeti za održavanje lične higijene...
- kako bi iskorenili sve zloupotrebe u vezi s ličnim prtljagom carinski službenici imaju i diskreciono pravo da zaustave putnika i traže prtljag na proveru

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)

Loading
Poznanik

08.03.2024 20:51

Nemojte da ste smesni sa ovakvim vestima...