NEISPRIČANA PRIČA IZ VREMENA HEROJSKE ODBRANE OTADŽBINE: Otac i sin Mađari zajedno u paklu KOŠARA! (FOTO)

Autor:

Vesti

29.02.2024

15:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Petar Varnju bio šokiran kada je na položaju ugledao Ernea, kome je laknulo kada je naslednika video živog.

NEISPRIČANA PRIČA IZ VREMENA HEROJSKE ODBRANE OTADŽBINE: Otac i sin Mađari zajedno u paklu KOŠARA! (FOTO)

Foto: Privatna arhiva

Uskoro će pet godina otkako je Erne Varnju (71), Mađar iz Kamenice kod Novog Sada, zauvek napustio ovaj svet, ali njegov sin Petar nikad neće zaboraviti zajedničke dane u paklu Košara 1999.

Republika

Foto: Facebook

 


- Bio sam martovac, klasa 1998. Nekoliko dana pred "skidanje", pukovnik Miloš Đošan je postrojio vojsku i saopštio da je pitanje dana kada će početi bombardovanje i da niko ne ide kući. Vojska se nije bunila. Naprotiv. Nisam ni pomišljao o tome da ostavim drugove - zabeležio je Petrove reči reporter Dragan Vujičić.


KOBASICE ISPADALE IZ TORBE


Ocu se javio 22. marta da mu kaže da ostaje, a početkom aprila krenule su Novim Sadom glasine da vojska krije svoje mrtve. Erne je nabavio topografsku kartu i ucrtavao mete koje je NATO gađao i poredio ih sa izveštajima naše vojske, a onda više nije mogao da izdrži i krenuo je na Kosmet.


- Zatekao nas je kod mesta Ćerim, iznad sela Košara, i rekao da je doneo sve za perkelt gulaš, da nas nahrani. Iz torbe su mu ispadale kobasice, pa s am mu rekao: Dosad su nas triput promašile rakete, ako založiš vatru zviznuće nas - seća se Petar.


Jedan od najtežih Erneovih trenutaka bio je kada je, dok je putovao ka sinu, ugledao kamion sa ranjenicima sa Paštrika, nadajući se da njegov sin nije među njima.

Foto: Facebook

 

 


- Sutradan ujutro su me vojni policajac i trojica momaka iz posebnih jedinica policije povezli ka Đakovici. Taman sam pomislio da sve ide kako treba kad ugledah kroz šoferšajbnu kako leti tomahavk. Svi smo iskočili, a raketa je udarila iza nas. Posle pet minuta sve se ponovilo, i opet iskači. Treći put nas je bog spasao - govorio je svojevremeno Erne.

Bio je ponosan što mu je sin svih 78 dana bio na najtežem položaju. Do smrti je pamtio Albanca Dušija Tunu u čijoj je kući bila smeštena Petrova jedinica.


- Postali smo prijatelji za jedno popodne. Duši je meni dao reč da će čuvati Petra i drugove, a ja njemu da će vojska čuvati njega, kuću i svu čeljad. Tako je i bilo - pričao je stariji Varnju, koji je "ratovao" čitavih desetak dana.

Foto: Facebook

 

 


Kada je otišao, kuvar zvani Bata Đoša je Petru doneo ceduljicu na kojoj je pisalo:


- Pukao mi je čir a ti da zapamtiš:


1. Ko sam sebe čuva i Bog ga čuva.


2. U šumi je mnogo štakora i podguznih muva, a malo vukova.


3. Danas je najteže biti čovek.To očekujem od tebe.
Tata Erne.

Prešao preko Žeželjevog mosta sat pre rušenja


Erne je svojevremeno govorio da ga je na putu kod Rožaja, dok se vraćao preko Crne Gore, iz autobusa izveo rezervni policajac koji nije verovao da u Srbiji žive u Mađari.
Na dan kada se vratio u Novi Sad, 26. aprila, prvo je otišao po automobil u centar grada, a NATO je Žeželjev most srušio samo sat vremena pošto je on prešao preko njega.

Republika

Foto: Wikipedia

 

 

Jabuke generala Pavkovića


Petar kaže da je nekoliko dana bio kurir generalima Pavkoviću i Lazareviću dok su bili na isturenom komandnom mestu kraj Đakovice.


- Jednog dana general Pavković mi je dao kesu punu jabuka koju sam stavio u frižider. Tri dana kasnije on, gladan, pita ima li šta da se jede, osim konzervi, a ja mu ponudim jabuke. "Kakve sad jabuke?", upitao me je, a ja mu odgovorim da su to one što nam je doneo. "To je za vas, deco, da se osvežite", rekao mi je - kaže Petar.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading