VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA NEPLATIŠE: Poreska uprava objavila kalendar obaveza firmi za MESEC MART - DONOSIMO TAČNE DATUME KAKO NE BISTE ZAKASNILI!

Autor:

Vesti

29.02.2024

09:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema kalendaru, rok za izmirenje prvih obaveza je 5. mart.

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA NEPLATIŠE: Poreska uprava objavila kalendar obaveza firmi za MESEC MART - DONOSIMO TAČNE DATUME KAKO NE BISTE ZAKASNILI!

Foto: shutterstock

Poreska uprava je objavila kalendar poreskih obaveza firmi za mart mesec, sa nekoliko ključnih rokova koji zahtevaju pažnju i pravovremeno izvršavanje obaveza.

Rok do 5. marta: Obaveštenja o izvođenju estradnog programa i zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Prema kalendaru, rok za izmirenje prvih obaveza je 5. mart. Do ovog datuma, firme su dužne da dostave obaveštenja o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa u februaru, kao i izveštaje o ispunjenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za februar i uplate sredstava.

Rok do 11. marta: Porez na premije neživotnih osiguranja i PDV

Sledeći važan datum je 11. mart, do kada firme treba da podnesu poreske prijave i plate porez na premije neživotnih osiguranja za februar, kao i porez na dodatu vrednost (PDV) za februar od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV.

Rok do 15. marta: Akontacija poreza, doprinosi i PDV

U sredini marta, tačnije do 15. marta, ističe rok za najveći broj obaveza. Firme su dužne da plate akontaciju poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za februar, doprinose za sveštenike i verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu i inostrane penzionere za februar. Takođe, do ovog datuma treba podneti poresku prijavu i platiti doprinose za obavezno socijalno osiguranje za osnivače za februar.

Rok za PDV i akcize

Istog datuma, 15. marta, ističe rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV za februar, podnošenje obrasca PID PDV 1 za februar ako je ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno obavlja promet dobara u inostranstvu, kao i plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za februar.

Zaključak meseca: Akcize

Do 15. marta je takođe neophodno platiti akcize za drugu polovinu februara, podneti poresku prijavu za obračun akcize za prethodni mesec, kao i prijavu o obračunu akcize na struju za krajnju potrošnju za februar i platiti akcize. Krajem meseca, tačnije 29. marta, ističe rok za plaćanje obračunate akcize za prvu polovinu marta.

Sve navedene obaveze su deo poreskog kalendara za mart mesec i firme su dužne da ih ispune u predviđenim rokovima kako bi izbegle eventualne penale i probleme sa Poreskom upravom.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading