HITNA POMOĆ OTKRIVA: Ovo su reči koje mogu da spasu živote na mestu nesreće!

Autor: M.B.

Vesti

27.02.2024

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako se ponašati na mestu saobraćajne nezgode?

HITNA POMOĆ OTKRIVA: Ovo su reči koje mogu da spasu živote na mestu nesreće!

Foto: Youtube/Pink

Doktor Ivana Stefanović iz beogradske Hitne pomoći ističe važnost pravilnog postupanja svakog pojedinca koji se nađe na mestu saobraćajne nezgode. Pre svega, bitno je pozvati Hitnu pomoć i policiju kako bi se obezbedila brza intervencija i zaštita povređenih.

Identifikacija povreda

Doktor Stefanović naglašava da je bitno da svaka osoba koja pruža pomoć bude obazriva i pažljiva prilikom identifikacije povreda. Važno je ne pomerati povređene osobe ukoliko postoji sumnja da su zadobile povrede kičme ili vrata, kako bi se izbeglo pogoršanje povreda.

Prva pomoć do dolaska Hitne pomoći

U slučaju da povređeni dišu i imaju otkucaje srca, ležeći ih treba postaviti u bočni položaj kako bi se izbeglo gušenje u slučaju povraćanja. Takođe, bitno je zaustaviti krvarenje pritiskom na ranu ili primenom zavoja, ukoliko je to moguće.

Značaj obuke iz pružanja prve pomoći

Doktor Stefanović ističe da je neophodno da što veći broj građana prođe obuku iz pružanja prve pomoći, kako bi se smanjio broj povreda sa fatalnim ishodom. Poznavanje osnovnih postupaka prilikom saobraćajnih nezgoda može značajno doprineti bržem i efikasnijem pružanju pomoći.

- Izuzetno je važno da svaki pacijent u zlatnom satu stigne na operacioni sto, tako ima šanse i da preživi i da se posle toga oporavi - kaže dr Stefanović.

Spasavanje teško povređenog muškarca i žene na Kružnom putu je proteklo uz brzu reakciju Hitne pomoći. Naime, nakon što je neko detaljno opisao šta se dešava i kakve su povrede u pitanju, odmah su poslate dve ekipe Hitne pomoći na lice mesta.

- Jedna ekipa zbrinjava jednog teško povređenog, to je novi koncept urgentne medicine. Izvlačenje je i pored policije i vatrogasaca išlo nešto teže. Ali, oni koji su nam javili rekli su nam broj pacijenata i u kakvom su stanju. Neophodno je samo da nam se opiše da li je neko bled, preznojen, poplaveo, da li diše i da li mu se podiže grudni koš. To je orijentir koji nama govori koliko ekipa treba da pošaljemo - ispričala je dr Stefanović u uključenju za RTS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading