BAHATI VOZAČI MOGU DA OSTANU BEZ VOZILA! Evo kakva je procedura ako vam policija oduzem automobil!

Autor:

Vesti

26.02.2024

08:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koliko dugo ostajete bez vozila ako vam policija oduzme automobil?

BAHATI VOZAČI MOGU DA OSTANU BEZ VOZILA! Evo kakva je procedura ako vam policija oduzem automobil!

Foto: ST/N. PANČIĆ

Saobraćajna policija je, primenjujući Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, oduzela vozilo od vlasnika koji je napravio ozbiljan prekršaj i koji je već bio pravnosnažno osuđivan za teške prekršaje u saobraćaju u poslednje dve godine. Oduzimanje vozila je privremena mera koja će trajati do završetka sudskog postupka.

Profesor Milan Vujanić izjavio je za 24sedam da, zbog trenutne preopterećenosti sudova, postupci mogu biti dugotrajni, što znači da vlasnici vozila mogu biti bez svojih automobila na duže vreme, moguće mesece ili čak godine.

- Primena ovog Zakona je već počela i policija će to tek primenjivati iako je ova mera neuobičajena za naše uslove i vozači možda ne očekuju da ona zaista i bude primenjena. Ta procedura privremenog oduzimanja traje sve dok traje sudski postupak. Treba naglasiti da se ona primenjuje samo kod težih prekršaja, a ne kod mandatnih kazni koje se naplaćuju na licu mesta. Vlasnici vozila treba da imaju na umu da će im vozilo biti oduzeto sve dok traje sudski postupak, dakle to može teoretski da traje mesecima i godinama, a za svo to vreme biće smešteno na zvaničnom parkingu gde se čuva pod nadzorom i vlasnik mora da plati i to čuvanje vozila. Dakle on snosi te troškove smeštaja na parkingu njegovog oduzetog vozila za svo vreme postupka - napominje prof. Vujanić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) napominje da Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima sadrži stroge kaznene odredbe za teške prekršaje u saobraćaju, navedene u članovima 329. i 330. Među njima se izdvajaju prekršaji kao što su agresivna vožnja, vožnja pod uticajem alkohola iznad dozvoljenog minimuma, odbijanje testiranja na alkohol ili prisustvo psihoaktivnih supstanci, vožnja bez validne vozačke dozvole, premašivanje brzine za više od 70 km/h unutar naseljenog mesta, ili premašivanje brzine za više od 80 km/h izvan naselja.

Prema odredbama navedenog zakona, za prekršaj agresivne vožnje propisana je kazna zatvora od 30 do 60 dana uz novčanu kaznu od 120.000 do 140.000 dinara ili alternativno, kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati sa novčanom kaznom u istom iznosu.

Ako vozač tokom izvođenja nasilničke vožnje izazove saobraćajni incident, biće kažnjen zatvorskom kaznom od 45 do 60 dana i novčanom kaznom između 130.000 i 150.000 dinara, ili će mu biti dosuđena kazna rada u javnom interesu od 300 do 360 sati uz istu novčanu kaznu.

Takođe, vozaču se može izreći zaštitna mera zabrane vožnje na period od minimum devet meseci, pored dodatnih kaznenih poena.

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima u članu 278 navodi specifične mere i ovlasti koje policija može primeniti da bi se osigurala sigurnost učesnika u saobraćaju, uključujući privremeno isključenje vozača iz saobraćaja, zadržavanje vozača, upućivanje na medicinski pregled, proveru za alkohol i/ili psihoaktivne supstance, isključenje vozila iz saobraćaja, kao i privremeno oduzimanje predmeta koji je korišćen za izvršenje prekršaja, uključujući vozilo.

Ove mere, uključujući i privremeno oduzimanje vozila, provodi saobraćajna policija tokom saobraćajne kontrole.

Prema članu 295 istog zakona, vozilo će biti privremeno oduzeto ukoliko je vozač koji je počinio teži prekršaj već bio pravnosnažno osuđivan za slične prekršaje u prethodne dve godine. Svi troškovi povezani sa čuvanjem oduzetog predmeta padaju na teret osobe od koje je predmet oduzet. Oduzimanje traje dok postupak pred nadležnim sudom nije završen.

(24sedam)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading