HITNO SE POVLAČI NEKOLIKO SERIJA POZNATOG LEKA! Pacijenti koji su ga koristili odmah da se jave kod lekara!

Autor:

Vesti

22.02.2024

13:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predmetni postupak se sprovodi na osnovu prijave sumnje na nedostatak u kvalitetu leka, koji se odnosi na rezultat van granice specifikacije tokom ispitivanja stabilnosti.

HITNO SE POVLAČI NEKOLIKO SERIJA POZNATOG LEKA! Pacijenti koji su ga koristili odmah da se jave kod lekara!

Foto: Shutterstock

Kompanija Bayer d.o.o., nosilac odobrenja za stavljanje u prodaju leka Iberogast oralne kapi, tečnosti (9 biljnih preparata), na zahtev Agencije za lekove i medicinske proizvode (HALMED) sprovodi postupak privremene obustave primene i distribucije serija DR08202, DR08606 i DR08250 predmetnog leka.

Predmetni postupak se sprovodi na osnovu prijave sumnje na nedostatak u kvalitetu leka, koji se odnosi na rezultat van granice specifikacije tokom ispitivanja stabilnosti. Obustava će važiti do okončanja provere, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Nisu primljene nikakve sumnje na neželjene efekte u vezi sa serijama leka u pitanju. Na tržištu Republike Hrvatske postoje i druge serije ovog leka na koje suspenzija ne utiče, kao i drugi lekovi iz iste terapijske grupe.

Pacijenti treba da se obrate svom lekaru ili farmaceutu ako imaju bilo kakva pitanja u vezi sa trenutnom terapijom.

Podsećamo da su zdravstveni radnici dužni da prijave HALMED-u svako neželjeno dejstvo leka, kao i nedostatke u kvalitetu leka. Pacijenti kod kojih je došlo do neželjenog dejstva leka mogu neželjeno dejstvo prijaviti i direktno HALMED-u, uz preporuku da se za svako neželjeno dejstvo koje primete, jave lekaru ili farmaceutu za savet kako da nastave terapiju.

Iberogast je biljni lek koji se koristi u terapiji stomačnih i crevnih tegoba koje se javljaju kod funkcionalne dispepsije i sindroma iritabilnog creva. Ove bolesti se uglavnom manifestuju kao poremećaj rada creva, gorušica, osećaj prezasićenosti, stomačnih grčeva i mučnine.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading