AFERA "FAKULTET": Najzad gase prevarante - Fakultetu za poslovne studije i pravo Univerziteta Union - Nikola Tesla GUBI AKREDITACIJU!

Autor:

Vesti

21.02.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oduzima se akreditacija Fakultetu za poslovne studije i pravo Univerziteta Union - Nikola Tesla

AFERA "FAKULTET": Najzad gase prevarante - Fakultetu za poslovne studije i pravo Univerziteta Union - Nikola Tesla GUBI AKREDITACIJU!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Tragikomična saga vezana za Fakultet za poslovne studije i pravo Univerziteta Union - Nikola Tesla, koja je ozbiljno ugrozila budućnost većeg broja studenata, konačno dobija epilog. I to nakon što se portal Republika bavio ovom temom i poslao pitanja zašto se postupak prolongira, a s odlukom odugovlači.

Konačno, da krenemo od kraja, stigla je vest da je 13. februara Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta Nacionalnog akreditacionog tela (NAT), razmatrajući odluku Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, zaključila da u njoj nije pronašla nove činjenice koje bi se mogle uzeti u razmatranje, pa je ostala pri prvobitnoj odluci kojom je usvojen negativan završni izveštaj o spoljašnjoj proveri kvaliteta, te da pomenutom fakultetu treba oduzeti akreditaciju za rad.

BEZ OBAVEŠTENJA

Dakle, da prevedemo na običan jezik, postupak koji je započet još davne 2019, kada je Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje Vojvodine uputio NAT zahtev da se proveri kvalitet rada ovog fakulteta, zbog ogromnih propusta i ozbiljnih sumnji u nepravilnosti u radu, sada je došao na korak do kraja i oduzimanja akreditacije. Najveći problem je, međutim, što je sve trajalo predugo (očigledno je nekom bilo u interesu da tako bude), a za sve to vreme Fakultet za poslovne studije i pravo upisivao je studente i uzimao im novac, ne obaveštavajući ih da je možda u pitanju mačka u džaku i da bi njihove diplome na kraju mogle biti bezvredne ili da ih uopšte ne bude.

Kako podseća sagovornik našeg portala Republika dobro upućen u ceo slučaj, Nacionalni savet za visoko obrazovanje sada će morati konačno da odlučuje o ovoj odluci Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, a ako to bude radio kao i prvi put, kada je u postupku prekršio sve propisane rokove, onda se postavlja pitanje zašto taj savet štiti pomenuti fakultet, odnosno njegovog vlasnika Životu Radosavljevića.

Nenadležni, a odlučivali

Kao što smo već pisali, prolongiranju postupka najviše je doprinelo ponašanje Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. Ovo telo je, naime, iako nenadležno za postupanje po žalbi fakulteta na odluku NAT, odlučilo da po njoj postupa i tu odluku vratilo posle 17 meseci, 20. oktobra 2023. na ponovno odlučivanje.

Inače, u samom postupku pred NAT, utvrđeno je da fakultet ne ispunjava uslove koji se tiču kvaliteta nastavničkog kadra, kvaliteta studija, kao i kvaliteta naučnoistraživačkog rada. Pored mnogobrojnih i velikih nepravilnosti, posebno se izdvaja jedna koja ima dalekosežne posledice: za studijski program osnovnih studija Pravo student može steći naziv diplomiranog pravnika s položenih svega 14 pravnih predmeta, što je 38% od ukupnog broja predmeta na tom programu. Ovakav rad, na primer, imao je za posledicu to da je Advokatska komora Beograda obustavila prijem svih advokatskih pripravnika koji su završili studije prava na privatnim fakultetima, kažnjavajući zbog ovog fakulteta sve ostale.

KRIVIČNE PRIJAVE

Za kraj ovog teksta, još jedno veoma važno pitanje: Da li će zbog svega biti podnete krivične prijave sada, kada je utvrđeno da fakultet sve vreme nije ispunjavao uslove za rad, a postupak je trajao pet godina. Takođe, šta će biti sa studentima, koji su, zajedno sa svojim roditeljima, u velikom strahu da će ostati i bez para i bez diploma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading