PET BEBA IZ ŠUMADIJE OBOLELO OD VELIKOG KAŠLJA!

Autor:

Vesti

21.02.2024

11:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U cilju poboljšanja detekcije i kontrole ove zarazne bolesti, Institut u Kragujevcu planira da pokrene novo laboratorijsko odeljenje za testiranje na veliki kašalj.

PET BEBA IZ ŠUMADIJE OBOLELO OD VELIKOG KAŠLJA!

Foto: Shutterstock

U Šumadiji, kod beba mlađih od dva meseca, potvrđeno je pet slučajeva velikog kašlja, od kojih su tri bebe iz Kragujevca, a dve iz Aranđelovca. Kako ističe predstavnik Kragujevačkog instituta za javno zdravlje, ove bebe su izuzetno ranjive na infekciju jer nisu mogle da budu vakcinisane zbog svoje male starosti.

- Pošto su izuzetno male, ove bebe nisu mogle da budu vakcinisane, što ih čini izuzetno ranjivim na infekciju - izjavio je predstavnik Kragujevačkog instituta za javno zdravlje.

Novo laboratorijsko odeljenje za testiranje na veliki kašalj

U cilju poboljšanja detekcije i kontrole ove zarazne bolesti, Institut u Kragujevcu planira da pokrene novo laboratorijsko odeljenje za testiranje na veliki kašalj. Ovo odeljenje će početi sa radom od aprila, a testiranje će biti besplatno i finansirano iz sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

- Sumnjamo na veliki kašalj ako kašalj traje duže od dve nedelje i nema drugog očiglednog uzroka - upozoravaju sa Instituta za javno zdravlje Srbije.

- U takvim slučajevima neophodno je laboratorijsko testiranje kako bi se potvrdila ili odbacila infekcija - dodaju.

Upozorenje Instituta za javno zdravlje Srbije

Institut za javno zdravlje Srbije upozorava da se sumnja na veliki kašalj ukoliko kašalj traje duže od dve nedelje i nema drugog očiglednog uzroka. U takvim slučajevima, neophodno je sprovesti laboratorijsko testiranje kako bi se potvrdila ili odbacila infekcija.

Apel lekara: Vakcinišite decu

Lekari apeluju na roditelje da vakcinišu decu kako bi ih zaštitili od velikog kašlja. Ovo je posebno važno imajući u vidu da je od početka epidemije velikog kašlja u Srbiji zaraženo čak 1342 osobe.

Uzimajući u obzir ozbiljnost situacije, važno je da roditelji budu svesni značaja vakcinacije i prate preporuke stručnjaka kako bi zaštitili svoju decu od ove opasne infekcije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading