"PRESREĆNE SMO OBE, OVO JE DIVAN DAN" Heroina koja se brinula o Nađi ne skriva radost

Autor:

Vesti

20.02.2024

13:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tatjana Nicović je, kroz suze radosnice i osmeh, izjavila da je u šoku i da je presrećna zbog ove divne vesti.

"PRESREĆNE SMO OBE, OVO JE DIVAN DAN" Heroina koja se brinula o Nađi ne skriva radost

Foto: Rina

 Danas je za malenu Nađu (4) iz Čačka odobrena genska krema koja je prošle godine registrovana u Sjedinjenim Američkim Državama kao jedini lek za buloznu epidermolizu od koje boluje. Ova vest je izazvala veliku radost kod Tatjane Nicović, koja brine o devojčici, koja je istakla da je presrećna zbog ove odluke, prenosi Telegraf.

- Upravo sam saznala ove divne vesti i dalje sam u šoku i presrećna sam - priča za Telegraf Tatjana kroz suze radosnice i osmeh.


Tatjana Nicović je, kroz suze radosnice i osmeh, izjavila da je u šoku i da je presrećna zbog ove divne vesti. Ona je istakla da još uvek nije upoznata sa sledećim koracima, ali da se nada da će lek stići što pre, kako bi započeli sa procesom lečenja.

- Ne znam šta da kažem, presrećne smo obe, ovo je divan dan - dodala je Tatjana.


Podsetimo, Tatjana je već ranije privukla pažnju javnosti kada je preuzela brigu o malenoj Nađi, koju su biološki roditelji napustili u bolnici. Ova hrabra žena je odlučila da pruži topli dom i ljubav devojčici koja je u tom trenutku imala samo 15 meseci, ali sa teškim oboljenjem. Njena briga i humanost su naišli na veliko poštovanje javnosti.

- Slučajno sam pročitala jednu objavu na Fejsbuku koju je napisala glavna sestra sa odeljenja dečije hirurgije gde je Nađa, inače, ležala. Bilo mi je tako žao kada sam to pročitala, i tog trenutka sam odlučila da to dete prihvatim ja, ako je već neće niko - sa suzama u očima priseća se Tatjana u razgovoru za Telegraf.

U zaključku, odobrenje genske kreme za malenu Nađu predstavlja veliki korak ka poboljšanju njenog zdravstvenog stanja i pruža nadu da će uskoro započeti proces lečenja. Ova vest je osvetlila dan i donela radost Tatjani Nicović i celoj njenom okruženju.

Nađi je odmah po rođenju dijagnostikovana bolest - recesivna distrofična epidermolysis bullosa, generalizovana teška forma (Q81.2 Epidermolysis bullosa hereditaria dystrophica recessive) zbog čega je odmah upućena u Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova gde je tokom hospitalizacije (06.02.-02.04.2020) bila stabilnog opšteg stanja i dobro unosila obroke uprkos erozijama u usnoj duplji, a zbog anemije lečena je transfuzijama koncentrovanih eritrocita i nadoknadom albumina, kao i redovnim previjanjem i primenom lokalne i opšte antibiotske terapije.

Dete je napušteno odmah nakon postavljene dijagnoze od strane roditelja koji su odbili da budu staratelji.  Tokom 2021. godine smeštena je u hraniteljsku porodicu, a do tada je bila hospitalizovana u više zdravstvenih ustanova (UDK Tiršova, OB Čačak, KDV UKC). Tokom lečenja je predložena fizikalna terapija u cilju sanacije kontrakture u skočnom zglobu. Učinjena je pasaža jednjaka i gastroduodenuma krajem januara 2022. godine, a usled stenose jednjaka operisana je u maju 2023. godine na klinici u Salzburgu u cilju proširenja jednjaka, za koju je deo sredstava obezbedila lokalna uprava grada Čačka i privrednici Čačka, a preostali deo hraniteljica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading