Čadež: “Srpska kuća” na Olimpijadi u Parizu 2024.

Autor:

Vesti

19.02.2024

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je na prijemu povodom Dana državnosti u Ambasadi Srbije u Parizu da će se Srbija na Olimpijskim igrama u Parizu prvi put predstaviti kroz projekat “Srpska kuća”.

Čadež: “Srpska kuća” na Olimpijadi u Parizu 2024.

Foto: Mladen Đorić

Od 26. jula do 11. avgusta ovo će biti mesto gde će se Srbija promovisati kao investiciona, poslovna destinacija, mesto istorijske baštine, bogatog turizma, kulture, tradicije i gastronomije, ali i privrede. Uz druge nacionalne kuće, odmah pored nacionalne kuće Francuske, domaćina Olimpijade, Srpska kuća biće smeštena u parku La Vilet u Parizu” rekao je Čadež. 

Kroz multifunkcionalnu, kreativnu i originalnu umetničku postavku, uz pomoć savremenih tehnoloških rešenja, Srpska kuća na Olimpijadi u Parizu biće mesto gde će se predstavljati sportska istorija Srbije, rezultati i medalje srpskih olimpijaca, EXPO2027 kompleks, dostignuća u nauci i primeni savremenih tehnologija, ali i sve uspešnija srpska ekonomija.

Foto: Mladen Đorić

 

Želimo da predstavimo sve ono što Srbija danas jeste, a to je da je jedna od najbrže rastućih ekonomija, koja svoj rast gradi na znanju, novim tehnologijama i inovacijama. Da je najveći izvozni proizvod Srbije danas softver, kao i da će Beograd i Srbija biti domaćin specijalizovane izložbe EXPO2027.  Želimo u Parizu 2024. da napravimo vremeplov i da sve posetioce koji dođu u Srpsku kuću, odvedemo u Beograd 2027. na EXPO izložbu i da zajedno igramo za čovečanstvo i budućnost. Investicija u EXPO 2027 vredna je oko 17, 5 milijardi evra za razvoj saobraćajne, energetske infrastrukture ali i izgradnju bolnica, sportskih objekata, razvoj turizma, kulture, novih tehnologija i inovacija“, rekao je Čadež.  

Prvi čovek PKS ističe i da u poslednjih pet godina raste interesovanje francuskih kompanija za saradnju sa Srbijom i najavljuje niz aktivnosti usmerenih na jačanje privredne saradnje dve zemlje.

Uz podršku francuskih partnera, “Medef International” i “Business France” organizovaćemo niz aktivnosti usmerenih na povezivanje naših i francuskih privrednika. Jedna od njih biće poslovni forum u Srpskoj kući za vreme Olimpijade, dok ćemo do kraja godine zajedno organizovati i veliki poslovni forum dveju zemalja u Parizu. Srbija je dobro mesto za investicije, jedina u Evropi ima sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, Ruskom federacijom, Evroazijom, Turskom i Kinom- zemljama u kojima živi 2,6 milijardi ljudi”, rekao je Čadež.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading