NEVIĐENA BORBA BLIZANACA ZA ŽIVOT: Od porođaja u taksiju do ispraćaja iz bolnice, čudo u Odžacima!

Autor:

Vesti

13.02.2024

14:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mama Marina Sabadka svedoči o tome kako su njena deca morala da se bore za svaki dan.

NEVIĐENA BORBA BLIZANACA ZA ŽIVOT: Od porođaja u taksiju do ispraćaja iz bolnice, čudo u Odžacima!

Foto: shutterstock

Blizanci Viktor i Vasilije Sabadka prošli su kroz težak period od rođenja do dolaska kući. Njihova borba za život počela je već prilikom porođaja, kada su se rodili dva meseca pre termina u komšijinom taksiju na putu između Odžaka i Novog Sada. Nakon skoro 70 dana provedenih na neonatologiji Dečije bolnice u Novom Sadu, mališani su konačno stigli kući.

Nekoliko dana pre nego što će Vasilije i Viktor konačno doći kući provela sam sa njima u Dečijoj bolnici. Viktor je prvi bio spreman da krene kući, ali u dogovoru sa doktorima odlučili smo da sačekamo Vasilija. Hvala Bogu, taj dan je došao brzo pa smo proteklog petka konačno izašli iz bolnice - priča ponosna mama za "Blic".

Mama Marina Sabadka svedoči o tome kako su njena deca morala da se bore za svaki dan. Dvojica mališana su provela više od dva meseca na neonatologiji, jačajući i spremajući se za život mimo inkubatora, bez kiseonika i aparata.

Kada su se rodili obojica su imali manje od kilograma. Počeli su da napreduju tek za mesec dana. Morali su da primaju krv, bili su prikopčani na kiseonik, a obojica su zaradili i prehlade za to vreme. Vasilije je čak uspeo da prebrodi i upalu pluća! Bilo je zaista stresno - sa velikim olakšanjem sada priča Marina.

 Borba nije bila laka, sa upalom pluća, transfuzijama krvi i drugim izazovima.

- Tek kada sam provela poslednjih desetak dana sa njima na odeljenju videla sam kako sve to zaista izgleda. Znate kako, kada ste kod kuće i samo sedite pored telefona i zivkate bolnicu, nemate svest o tome šta se sve dešava tamo, na licu mesta. Oduševila sam se kada sam videla koliko lekari i medicinske sestre brinu o mojoj deci. Kolika je to pažnja. Zbog toga sam malo bila i u strahu kada je trebalo da krenemo kući. Kako ćemo bez njihovih saveta, pomoći?! Sva ta pitanja su me sustigla, ali srećom, ide nam odlično - iskrena je mlada mama.

Kada je došlo vreme da napuste bolnicu, medicinsko osoblje se posebno posvetilo blizancima. Sve sestrice sa odeljenja došle su da ih isprate, pružajući podršku i emocije koje su dodatno ojačale vezu između porodice i osoblja bolnice.

- Posvećenost svih na odeljenju nije bila upitna nijednog trenutka, ali ipak mogu reći da sam više nego oduševljena načinom na koji smo tretirani. Kada je trebalo da krenemo kući, sve sestrice sa odeljenja koje su brinule o Viktoru i Vasiliju su došle da nas isprate. Zbog svoje krhkosti i belog tena, Vasilija su prozvali "pahulja", vezali su se za obojicu, a i mi za njih - priča Marina za "Blic".

Marina pored blizanaca ima i 13-godišnju ćerku Mašu i sina Aleksu. Maša je velika podrška porodici, dok se Aleksa polako privikava na prisustvo novih članova porodice.

Beleg kao simbol pobede

Viktor nosi beleg u obliku srca na levoj ruci, koji Marina vidi kao simboliku borbe i pobede u njihovoj teškoj situaciji. To je postao simbol njihove hrabrosti i izdržljivosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading