BULATOVIĆA UBILA DRŽAVA! SVEDOK ATENTATA OD PRE 24 GODINE SUMNJA U PRAVDU: Primio sam dva metka, a niko me nije ni saslušao

Autor: LJ.M/E.S.T

Vesti

10.02.2024

23:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ni istražni sudija ni tužilac nisu kontaktirali sa mnom, to je sramota, kaže Mirko Knežević

BULATOVIĆA UBILA DRŽAVA! SVEDOK ATENTATA OD PRE 24 GODINE SUMNJA U PRAVDU: Primio sam dva metka, a niko me nije ni saslušao

Foto: Printscreen

Navršilo se 24 godine od ubistva Pavla Bulatovića, ministra odbrane SRJ, nisu poznati ni izvršioci ni nalagodavci, a Mirko Knežević, svedok Bulatovićeve likvidacije, sumnja da je država umešana u ovaj atentat. Knežević je te večeri bio za istim stolom i sam je ranjen, a kako kaže, i on, kao i ostale partijske kolege i prijatelji Bulatovića veruju da je pozadina ubistva politička i sumnjaju u umešanost tadašnjeg državnog vrha.


NIJE HTEO OBEZBEĐENJE


Podsetimo, visoki funkcioner je ubijen 7. februara 2000. u restoranu "Rad" u Beogradu, u večernjim satima. Uporno je odbijao da ga prate telohranitelji i govorio je: "Ako bi mene ubili, ni manje štete ni veće bruke za državu."


Iako je od ubistva prošlo više od dve decenije, njegov prijatelj ističe da se seća svakog detalja, kad su popodnevno druženje prijatelja u restoranu "Rad" na Banjici prekinuli hici iz automatskog oružja.


- Oko sedam sati se zapucalo iz pravca stadiona preko prozora na kom smo mi sedeli. Pokojni Pavle je na licu mesta izrešetan, a mene su dva metka pogodila - priseća se Knežević za Radio-televiziju Crne Gore.


Iako je vest izazvala haos u zemlji i regionu, do danas nije otkriveno ko je bio izvršilac, a ko nalogodavac. Iako je bio svedok zločina, Kneževića niko nije pozvao da da izjavu.
- Jedini koji su došli nešto da pitaju bila su dvojica iz Vojne bezbednosti dok sam ležao na VMA. Niti me je zvao istražni sudija niti tužilac. Niko više nije kontaktirao sa mnom u vezi s tim slučajem. To je jedna sramota od države i od sistema - navodi Knežević ogorčeno.
Tadašnja savezna vlada je posle ubistva Bulatovića formirala anketni odbor, koji je trebalo da istraži ubistvo, s liderom SRS Vojislavom Šešeljom na čelu. Zaključak ovog tela je bio da je Bulatović likvidiran jer je pokušao da spreči mahinacije prilikom nabavke vojne opreme.


MAFIJA U VRHU


Međutim, prijatelji nekadašnjeg ministra odbrane imaju drugačije mišljenje - motiv ubistva je bila njegova borba protiv mafije. Predrag Bulatović, potpredsednik Socijalističke narodne partije u vreme atentata, kazao je da je Pavle bio čovek za kog se nije vezivala nijedna afera.


- Ipak, imao je jasan politički stav, želeo je i Crnu Gori i Saveznu Republiku Jugoslaviju bez mafije i kriminala, a posebno bez kriminalaca u samom vrhu države. Zato je moj čvrst stav da pozadina atentata i ubistva Pavla Bulatovića jeste politička - tvrdi Bulatović.
Upravo zbog istrage koja tapka u mestu, iste sumnje ima i Knežević:
- Iz svoje glave sumnjam da je država umešana u ovaj atentat.


Nije kasno da se sazna istina


Predrag Bulatović ističe da je sad na novoj vladi da uspostavi saradnju s državnim organima Srbije i izuzme materijal s anketnog odbora. Veruje da slučaj, i posle dve decenije, može dobiti epilog.


- Posebno u tom delu pozivam novoizabranog visokog državnog tužioca Milorada Markovića, kog su na Odboru propitivali za razne zločine. I ovo je veliki zločin. Da iskoristi veze koje može imati s državom Srbijom i da ovaj slučaj učini živim - naveo je Bulatović.


Rade Marković odbio učešće u istrazi


- ubijen 7. februara 2000.
- ubica je preko neosvetljenog fudbalskog terena prišao zadnjoj strani restorana
- kroz zatvoren prozor, sa samo osam metara daljine, ispalio je više rafala iz automatskog oružja
- saslušano nekoliko kriminalaca čiji su pozivi s mobilnog evidentirani na baznoj stanici blizu mesta ubistva
- Savezna vlada i vladajući SPS saglasili su se da je likvidacija teroristički čin naručen iz inostranstva
- anketni odbor koji je vodio Šešelj tvrdio da je Bulatović likvidiran jer je pokušao da spreči mahinacije prilikom nabavke vojne opreme
- Državna bezbednost Srbije, kojom je tada rukovodio Radomir Marković, odbila da učestvuje u istrazi
- ubica i nalogodavci ostali nekažnjeni

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading