DETALJNO! Evo kako možete da PROVERITE da li IMATE NEKU NEPLAĆENU KAZNU - Samo JEDAN podatak je VAŽAN, a piše i koliko ste dužni

Autor:

Vesti

09.02.2024

15:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prekršajni sud koji je izvršio upis će odmah nakon evidentiranja uplata izvršiti brisanje vaših podataka iz Registra.

DETALJNO! Evo kako možete da PROVERITE da li IMATE NEKU NEPLAĆENU KAZNU - Samo JEDAN podatak je VAŽAN, a piše i koliko ste dužni

Foto: Tanjug/D. KUJUNDZIC, Shutterstock

Kako biste izbegli neprijatne situacije, pred recimo putovanje ili neku značajnu kupovinu u vezi sa neplaćenim kaznama, ovde možete pronaći sve informacije vezane za proces provere.

Sve je vrlo jednostavno i sa samo nekoliko klikova možete proveriti da li ste na listi dužnika.

1. Provera u internet pretraživaču

Kako biste proverili da li imate neplaćenu kaznu, najpre u internet u pretraživač ukucajte sledeće: “Registar neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa”, a kada pristupite sajtu onda prostim ukucavanjem imena, prezimena i svog matičnog broja (JMBG) ćete dobiti informaciju da li možda imate neku zaostalu neplaćenu kaznu.

Dakle, sve neplaćene novčane kazne, troškovi postupka i drugi novčani iznosi koji su izrečeni pravosnažnom i izvršnom odlukom suda ili putem konačnog i izvršnog prekršajnog naloga koji nisu plaćeni u zakonski ostavljenom roku, upisuju se u taj Registar.

 

U nastavku možete pročitati kako da pažljivo, korak po korak, dobijete traženu informaciju:

Pretraga je upotrebom ćiriličnog ili latiničnog pisma, bez obzira na izabrano pismo portala;

Tačnost pretrage zavisi od ispravno unetih podataka u sudu;

Morate uneti ime i prezime i JMBG, odnosno naziv firme i PIB ili broj putne isprave za strano lice (koristiti karaktere ć,č,đ,ž,š);

Polja obeležena sa zvezdicom su obavezna polja;

Brisanje iz Registra će se izvršiti nakon plaćanja svih dugovanih iznosa. Prekršajni sud koji je izvršio upis će odmah nakon evidentiranja uplata izvršiti brisanje vaših podataka iz Registra;

Ukoliko ste već platili neki od navedenih dugovanih iznosa, sa potvrdom o izvršenom plaćanju obratite se Prekršajnom sudu koji je izvršio upis vaših podataka u Registar.

 

2. Faza sudskog postupka (ukoliko je u toku)

Ako želite da proverite u kojoj je fazi sudski postupak, rešenje je odlazak na portal pravosuđa Srbije, na sajtu Ministarstva pravde u odeljku praćenje toka predmeta osnovnih i viših sudova, ukucajte broj svog predmeta, jer se na taj način možete informisati o tome do koje je faze sudski postupak stigao.

Ako kažnjena osoba delimično ili potpuno plati dugovani iznos ili se izrečena novčana kazna potpuno ili delimično zameni izvršenom kaznom zatvora ili radom u javnom interesu, nadležan sud je u skladu sa Zakonom o prekršajima obavezan da odmah izvrši brisanje podataka, odnosno upiše odgovarajuću promenu u registru.

Zakon o prekršajima nalaže da ako neko ima neplaćene kazne za određene prekršaje, neće biti u mogućnosti da dobije ili obnovi neka dokumenta, kao što su na primer vozačka ili saobraćajna dozvola.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading