REDOVNO OSPOSOBLJAVANJE VOJSKE: Obuka brodskih ronilaca u Rečnoj flotili (FOTO)

Autor:

Vesti

07.02.2024

21:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obuka je sastavni deo zimskog ciklusa osposobljavanja vojnih ronilaca za izvršavanje namenskih zadataka u zahvatu unutrašnjih plovnih puteva pri niskim temperaturama vode.

REDOVNO OSPOSOBLJAVANJE VOJSKE: Obuka brodskih ronilaca u Rečnoj flotili (FOTO)

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Pripadnici ronilačke jedinice iz sastava Rečne flotile izvode redovnu obuku za realizaciju protivdiverzantskog obezbeđenja brodova u uređenom rejonu baziranja, prenosi Ministarstvo odbrane.

Obuka je sastavni deo zimskog ciklusa osposobljavanja vojnih ronilaca za izvršavanje namenskih zadataka u zahvatu unutrašnjih plovnih puteva pri niskim temperaturama vode, a opšti cilj je održavanje i dalje unapređenje kako individualne obučenosti pojedinaca, tako i ukupne borbene gotovosti jedinice.

U skladu sa programom obuke, ronioci prvo realizuju kondiciranje u hiperbaričnoj barokomori na simuliranim dubinama do 50 metara, a potom na reci uvežbavaju postupke prilikom izvođenja zarona, pregleda podvodnog dela brodskog trupa, pretraživanja rečnog dna, te taktičke radnje koje se primenjuju prilikom izvođenja protivdiverzantskih dejstava. 

Istovremeno se realizuje i dodatno osposobljavanje najmlađih lakih brodskih ronilaca, koji se na ovaj način sistematično pripremaju za više ronilačke kategorije, a samim tim i za složenije i opasnije zadatke.

Ronilačka obuka u Vojsci Srbije je veoma zahtevna jer se od ronilaca očekuje da u svakom trenutku budu spremni za dejstvo u svim hidrometeorološkim uslovima, a samo vrhunska osposobljenost garantuje uspešno izvršavanje zadataka, kako onih defanzivnog tako i ofanzivnog karaktera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading