SLUČAJ SA ZLATIBORA OTKRIVA RODNU DISKRIMINACIJU: Sinu sve, a ćerka brine o roditeljima bez znanja o poklonu!

Autor:

Vesti

06.02.2024

20:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ćerka je saznala o ovoj odluci sasvim slučajno, od tetke, i izrazila je osećaj izdaje i odbačenosti.

SLUČAJ SA ZLATIBORA OTKRIVA RODNU DISKRIMINACIJU: Sinu sve, a ćerka brine o roditeljima bez znanja o poklonu!

Foto: RINA

Nasledstvo u Srbiji je često posmatrano kroz tradicionalnu prizmu koja favorizuje mušku decu, a nedavni primer koji je podelila jedna korisnica društvene mreže Iks ilustruje ovu problematiku.

Situacija u kojoj su roditelji sve svoje imanje poklonili sinu, dok je ćerka, koja se brine o njima, bila potpuno nesvesna ove odluke, pokrenula je brojne komentare i rasprave o pravdi i rodnoj ravnopravnosti u nasleđivanju.

Roditelji imaju sina i ćerku. Sve što imaju poklonili sinu koji godinama živi u Beogradu i viđaju ga 2 puta godišnje i o tome ćute 8 god. A ćerka koja brine o njima (hrana, piće, higijena, lekari ) ništa ne zna. Jel to normalno? - napisala je ona.

 

 

Postavlja se pitanje da li je ovakva praksa nasleđivanja normalna, s obzirom na to da sin živi udaljeno od porodice već 21 godinu, dok ćerka brine o roditeljima i svakodnevnim potrebama.

Ćerka je saznala o ovoj odluci sasvim slučajno, od tetke, i izrazila je osećaj izdaje i odbačenosti, ali i spremnost da poštuje volju roditelja, uprkos šoku i nepravdi koju oseća.

Ova priča pokrenula je lavinu komentara na društvenim mrežama, pri čemu su pojedini komentatori istakli da su roditelji ponekad najveći neprijatelji svoje dece. Postavlja se pitanje da li će ćerka u budućnosti reagovati pravno na ovu situaciju, dok su drugi istakli da su slični slučajevi česta pojava i da se često pravi ugovor o poklonu imovine kako bi se sprečile pravne posledice.

Statistički Prikaz Nasleđivanja u Srbiji

Podaci Zavoda za statistiku iz 2022. godine pokazuju da su žene vlasnice svake četvrte nepokretnosti u Srbiji, ali da je situacija u ruralnim područjima drastično nepovoljnija, gde žene poseduju samo 16% imovine, uglavnom manje parcele od dva hektara. Ovi statistički podaci ukazuju na nejednakost u nasleđivanju, posebno u ruralnim sredinama, gde su žene tradicionalno bile uskraćene za adekvatan deo nasledstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading