VAŽNO UPOZORENJE ZA VOZAČE PRED VIKEND: Evo šta poručuje agencija za bezbednost saobraćaja

Autor:

Vesti

02.02.2024

23:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Alkohol i saobraćajna bezbednost

VAŽNO UPOZORENJE ZA VOZAČE PRED VIKEND: Evo šta poručuje agencija za bezbednost saobraćaja

Foto: ST/N. PANČIĆ, youtube.com/Barinfo Tv


Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko 15 odsto nastradalih vozača u Srbiji imalo je prisustvo alkohola u krvi. Ova činjenica naglašava ozbiljan problem alkoholisanosti u saobraćaju i ukazuje na potrebu za sprovođenjem efikasnih mera prevencije.

Uticaj alkohola na vozače

Konzumiranje alkohola čak i u malim količinama povećava rizik od učešća u saobraćajnim nezgodama kako za vozače, tako i za pešake. Alkohol utiče na mnoge procese u organizmu i umanjuje vozačku sposobnost, produžava vreme reagovanja, smanjuje koncentraciju, slabi koordinaciju i utiče na promenu ponašanja. Zbog toga vozači pod dejstvom alkohola imaju preko dvadeset puta veći rizik da smrtno stradaju ili zadobiju povrede u poređenju sa treznim vozačima.

- Konzumiranje alkohola, čak i u malim količinama, povećava rizik od učešća u saobraćajnim nezgodama kako za vozače, tako i za pešake. On utiče na mnoge procese u organizmu i umanjuje vozačku sposobnost. Svaka čašica dodatno produžava vreme reagovanja, smanjuje koncentraciju i slabi koordinaciju, utiče na pospanost i preciznost pokreta, utiče na promenu svesti i pravilno donošenje odluka, smanjuje oštrinu vida. Alkohol takođe utiče na promenu ponašanja: slabi rasuđivanje, izaziva rizično ponašanje, što može uticati na pogrešno donošenje odluka (prebrza vožnja, nekorišćenje pojaseva, nebezbedno preticanje, nekorišćenje zaštitne kacige, nebezbedno kretanje pešaka duž kolovoza) - kažu u ABS.



Statistički podaci

Prema istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja iz 2022. godine, u Srbiji prosečno 0,52 odsto vozača u saobraćajnom toku upravlja vozilom pod dejstvom alkohola. To znači da je svaki 192. vozač pod uticajem alkohola, što je zabrinjavajući podatak koji zahteva ozbiljnu reakciju nadležnih organa.

Policijske kontrole

Zanimljivo je da istraživanje sprovedeno na pet kontinenata i u 39 država pokazuje da postoji veća verovatnoća policijske kontrole u Srbiji u odnosu na većinu drugih država u Evropi. Čak 27 odsto vozača izjavljuje da je velika verovatnoća da će biti kontrolisani na prisustvo alkohola u organizmu, dok je prosek za 22 države Evrope 18,2 odsto.


S obzirom na ozbiljnost problema alkoholiziranosti u saobraćaju, neophodno je preduzimanje efikasnih mera kako bi se smanjila učestalost vožnje pod uticajem alkohola. Edukacija vozača, rigorozne kazne i pojačane policijske kontrole samo su neke od mera koje mogu doprineti povećanju saobraćajne bezbednosti i smanjenju broja saobraćajnih nezgoda uzrokovanih alkoholom.

(Novosti)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading